Siyaset »

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Hürmüz Boğazı’nda kısıtlama olmaması gerektiğini vurguladı.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Hürmüz Boğazı'nın açık olmasının önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Merz, deniz trafiğinin serbest bir şekilde sağlanması gerektiğini belirtti.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Fransa'nın başkenti Paris'te, Hürmüz Boğazı'nın seyrüsefer güvenliğini sağlamak için çok uluslu bir savunma misyonu oluşturulmasına yönelik hazırlıkların gündeme geldiği zirve sonrasında basın toplantısı düzenledi.

Merz, İran'ın ABD ile geçerli olan ateşkes süresi boyunca Hürmüz Boğazı'nın geçişlere açık olduğunu duyurmasının olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti. Hürmüz Boğazı'nın deniz trafiğine tamamen açılmasını savunan Merz, "İran'ın belirli şartlarda boğazı açmasının iyi bir haber olduğunu düşünüyorum. Ancak bu geçişlerin uluslararası deniz hukuku ile uyum içinde olması gerekiyor. Hiçbir kısıtlama olmamalıdır. Ticaret gemileri ve mürettebatı engelsiz bir şekilde geçiş yapabilmelidir" şeklinde konuştu.

Merz, İran savaşının getirdiği zorluklara dikkat çekerek, "Orta Doğu'nun bir an önce barış ve istikrara kavuşmasını arzuluyoruz. Bu hepimizin çıkarına. Yükselen enerji fiyatlarının bir an önce düşmesi gerekiyor. Bu savaş, transatlantik ilişkilerde gerginlik yaratmamalı ve bir stres testi haline gelmemelidir. Bu nedenle, birlikte bazı sonuçlar çıkarmamız önem taşıyor. Bu durum Avrupa Birliği'nin tüm ülkelerini ve ötesini ilgilendiriyor" ifadelerine yer verdi.

Merz, İran savaşının sona ermesine yönelik çabalarını desteklediklerini vurgulayarak, "ABD ile İran arasında hızlı ve diplomatik bir uzlaşma sağlanması için taraflarla görüşmeler yürütüyoruz. Almanya, uzun bir süre sessiz kalmasının ardından Tahran ile de görüşmelere başladı. Bu savaşın kalıcı olarak sona ermesi için elimizden geleni yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Merz, Tahran yönetimine de çağrıda bulunarak, "İran, ortaklarımızla koordine bir şekilde nükleer programını sonlandırmalı, İsrail ve Körfez ülkelerine yönelik saldırıları durdurmalı ve Hürmüz Boğazı'nda serbest deniz trafiğinin sağlanmasına katkıda bulunmalıdır" dedi.

Almanya Başbakanı Merz, ülkesinin İran savaşının sona ermesinin ardından Hürmüz Boğazı misyonuna katılmaya hazır olduğunu belirtti. Almanya'nın, bu misyona mayın temizliği ve deniz keşif faaliyetleri ile destek vermek istediğini ifade etti. Merz, "Bu nedenle, yapılacak askeri planlama görüşmelerine katılacağız ve mümkünse bu konuda katkıda bulunmak istiyoruz. ABD'nin katılımının da önemli olduğunu düşünüyoruz. Gelecek günlerde bölgede barışın yeniden sağlanması için kararlı bir şekilde katkıda bulunmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Merz, İsrail ile Lübnan arasında barış görüşmelerinin başlamasını memnuniyetle karşıladığını da sözlerine ekledi.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.