Ankara'da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Yaşlı Dostu Türkiye modelini hayata geçireceklerini duyurdu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaşlı bireylerin haklarının güçlendirilmesi ve bakım hizmetlerinin güvence altına alınması amacıyla 'yaşlı dostu' Türkiye modelini hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Bakan Göktaş, 21-22 Nisan tarihlerinde Ankara'da düzenlenecek olan 2. Yaşlılık Şurası’nın, '2026-2035 Aile ve Nüfus 10 Yılı' vizyonu çerçevesinde gerçekleştirileceğini açıkladı. Bu kapsamda, Türkiye'de 2025 yılı itibarıyla yaşlı nüfus oranının yüzde 11,1'e yükselebileceğini hatırlatan Göktaş, bu durumu ele almak için bütüncül bir yaklaşım benimsediklerini ifade etti.
Yaşlıların yaşam standartlarını artırmayı amaçlayan bu şuranın, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapıldığını belirten Göktaş, "Amacımız, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve hak temelli yaşlanma politikaları geliştirmektir," dedi.
Şura hazırlıkları, doğrudan sahadan gelen verilerle şekillendirildi. Göktaş, "81 ilde düzenlediğimiz çalıştaylar ve TÜİK tarafından belirlenen 12 istatistiki bölgede gerçekleştirilen yaşlılık saha araştırmaları ile toplam 24 bin 697 yaşlı ve yakınlarıyla birebir görüşmeler yapıldı," şeklinde bilgi verdi.
Bakan Göktaş, şura kapsamında kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 150 katılımcının, 7 ayrı komisyonda çalışmalar yürüteceğini açıkladı. Bu komisyonlar, 'Nüfus, Aile ve Yaşlılık', 'Uzun Dönem Bakım Hizmetleri', 'Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma' gibi konular üzerinde yoğunlaşacak.
Göktaş, yaşlılık olgusunu aile yapısıyla uyumlu hale getirerek, kuşaklar arası dayanışmayı güçlendiren bir model geliştireceklerini vurguladı. "Şura'dan çıkan sonuçlarla yaşlılarımızın aktif ve üretken bir yaşam sürmesi için güçlü bir yol haritası oluşturacağız," diyerek, yaşlı dostu Türkiye modelini hayata geçirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.