Kayseri'den Milletvekili Cıngı, Avrupa Konseyi'nde Din ve İnanç Özgürlüğünü Vurguladı
Kayseri Milletvekili Dr. Murat Cahid Cıngı, Avrupa Konseyi'nde din ve inanç özgürlüğünün önemine dikkat çekti. Cıngı, Avrupa'daki dini ayrımcılığın artış gösterdiğini ve Müslümanların bu durumdan olumsuz etkilendiğini ifade etti.
AK Parti Kayseri Milletvekili Dr. Murat Cahid Cıngı, Strazburg'daki Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi oturumunda, 'Dini ayırımcılıkla mücadele ve inanç hürriyeti' konusundaki görüşlerini dile getirdi. Cıngı, din ve inanç özgürlüğünün Avrupa'nın demokratik yapısının temel taşlarından biri olduğunu vurgulayarak, bu özgürlüğün ikincil bir hak olmadığını belirtti. Ayrıca, Avrupa genelinde dine dayalı ayrımcılığın arttığına ve İslamofobinin bu durumu daha da derinleştirdiğine dikkat çekti.
Cıngı, Avrupa Komisyonu verilerine göre, Avrupa Birliği'nde yaklaşık 26 milyon Müslümanın yaşadığını belirtti. Ancak, bu Müslümanların yüzde 47'sinin ayrımcılığa maruz kaldığını ifade etti. Bazı ülkelerde bu oranın yüzde 70'lere kadar çıktığını da vurguladı. Cıngı, İslamofobinin çeşitli biçimlerde ortaya çıktığını, bunların arasında aşırı sağ siyasi kampanyaların, nefret söyleminin ve sözlü-fiziksel saldırıların yer aldığını dile getirdi.
Cıngı, bu verilerin Avrupa'nın karşı karşıya olduğu daha geniş bir demokratik meseleyi işaret ettiğini belirtti. Dine dayalı dışlama ve ayrımcılığın toplumsal uyumu zayıflattığını ifade eden Cıngı, herkes için din ve inanç özgürlüğünün korunması gerektiğini vurguladı. Konuşmasında diyalog ve karşılıklı anlayışın önemine de dikkat çeken Cıngı, farklılıklardan korkulmadığı, aksine saygı duyulduğu bir Avrupa vizyonunun savunulması gerektiğini sözlerine ekledi.