Trump, İran'da idam cezası bekleyen kadınların cezalarının geri çekildiğini duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'da idam cezasına çarptırılması beklenen 8 kadın protestocunun cezalarının iptal edildiğini açıkladı. Trump, İran'ı bu karardan dolayı takdir ettiğini belirtti. İran basınında ise bu iddialara yanıt verildi ve Trump'ın bilgiye yanıltıldığı öne sürüldü.
ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada, "Çok iyi haberler var. Bu gece İran’da idam edilmesi beklenen 8 kadın protestocunun idam cezaları geri çekildi. Dördü derhal serbest bırakılacak, diğer dördü ise bir ay hapis cezasına çarptırılacak. İran’ı ve liderlerini benim taleplerime saygı göstererek planlanan idamları iptal ettikleri için takdir ediyorum" ifadelerini kullandı.
İran'dan gelen yanıt ise farklı bir perspektif sundu. İran yargısına bağlı Mizan Online, Trump'ın iddialarını yalanlayarak, "Trump bir kez daha yalan haberlerle yanıltıldı. İdam cezasına çarptırıldığı iddia edilen kadınlardan bazıları serbest bırakılırken, diğerleri suçlamalarla karşı karşıya bulunuyor. Bu suçlamalar, mahkumiyet kararları onanırsa en fazla hapis cezasına yol açacaktır" şeklinde bir açıklama yaptı.
Trump daha önce, sosyal medya üzerinden İran'da idam edileceği iddia edilen 8 kadının fotoğraflarını paylaşmıştı. Paylaşımında, "Yakında temsilcilerimle müzakerelere başlayacak olan İranlı liderlere: Bu kadınların serbest bırakılmasını büyük memnuniyetle karşılarım. Bunu yaptığınız takdirde karşılık göreceğinden eminim. Lütfen onlara zarar vermeyin! Bu, müzakerelerimiz için harika bir başlangıç olacaktır" dedi.