Ankara'da Gıda İsrafının Maliyeti 200 Milyar Lira Civarında
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de her gün milyonlarca ekmek ve on binlerce ton sebze meyvenin çöpe gittiğini belirterek, gıda israfının maliyetinin yaklaşık 200 milyar lira olduğunu ifade etti.
Palandöken, Türkiye’de gıda israfının ekonomik etkilerinin yanı sıra toplumsal yapıyı da olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Her gün 6 milyon ekmek ile 25-30 bin ton sebze ve meyvenin israf edildiğini belirten Palandöken, bu durumun ülkenin ekonomik kaynaklarını ciddi şekilde etkilediğini vurguladı. Gıda maddelerinin muhafaza yöntemlerinin ve tüketim alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, “Bu israf özellikle turizm bölgelerinde ve açık büfe sistemlerinde daha fazla gözlemleniyor. İnsanların ihtiyaçlarından fazla alıp, zayi ettikleri gıda maddeleri ekonomik kayıplara neden oluyor” dedi.
Palandöken, gıda israfının önlenmesi için üretimden tüketime kadar tüm süreçlerin daha bilinçli ve planlı bir şekilde yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu bağlamda, kamu spotları ile halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı, okullarda çocuklara yönelik eğitimlerin de önemine değindi. “Gıda israfı, milli servetimizin yok olmasına neden oluyor. Bu nedenle vatandaşların alışveriş yaparken ihtiyaçları kadar alması büyük önem taşıyor” dedi.
Ayrıca, gıda israfının azaltılması için tarımsal ilaçların ve mevsimsel koşulların etkilerinin de dikkate alınması gerektiğini ifade eden Palandöken, bu konudaki hassasiyetin artırılmasının önemine vurgu yaptı. “Eğer bu konuda tedbirler alınmazsa, ülkemizdeki gıda maddelerinin büyük bir kısmı israf olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.