Yaşam »

Mustafa Topçuoğlu Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde Öğrencilerle Kariyer Tecrübelerini Paylaştı

Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "Kariyer Yolu" etkinliğinde öğrencilerle bir araya gelerek iş hayatı hakkında deneyimlerini aktardı.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleşen söyleşinin moderatörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Seher Maşkaraoğlu üstlendi. Açılış konuşmasını yapan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zekeriya Akman, başarılı insanların tecrübelerinin öğrencilerle paylaşılmasının önemine değinerek, "Tecrübe kolay kazanılmıyor. Bu nedenle üniversite olarak başarılı insanları öğrencilerimizle buluşturarak tecrübelerinden faydalanmayı önemsiyoruz. Bugün de Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu’nu aramızda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Kendisine etkinliğimize katıldığı için teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Mustafa Topçuoğlu, Kilis'te doğararak ilkokulu burada tamamladı. Üniversiteli gençlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, konuşmasına "Bizimki kişisel başarı hikayesi olmaktan çok bir ailenin başarı hikayesidir" diyerek başladı. Topçuoğlu ailesinin ticari hayatının 1940’lı yıllarda dedesinin küçük bir başlangıcıyla atıldığını belirtti. "Bizim hikâyemiz 1940’lı yılların başında Kilis’te başladı. Dedem Mustafa Hilmi Topçuoğlu, 3 tonluk bir kamyonun bir tekerine ortak olarak işe başlamış. Daha sonra açtığı dükkanla ticarete atılmış. Ticaret hacmimiz genişleyince 1967 yılında Gaziantep’te kamyon ve traktör bayiliği ile yeni bir aşamaya geçtik" dedi.

Risk ve Başarı

Ticarette önemli bir konuma ulaşan Topçuoğlu ailesinin hedefinde her zaman sanayi yatırımları olduğunu vurgulayan Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı, 1976 yılında sünger yatak üretimiyle sanayiye adım attıklarını ve 1983’te çuval üretimine başladıklarını söyledi. 1983 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra aile çuval üretim tesisinde çalışmaya başladığını belirten Topçuoğlu, Irak hükümetinin düzenlediği bir ihalenin aile ticaretinde belirleyici bir rol oynadığını anlatarak, "90 çalışanla çuval üretimine başladık. Bir yıl sonra rahmetli Başbakan Turgut Özal ihracat seferberliği başlattı. Irak ile petrol karşılığı ihracat anlaşması yapıldı. Ben 24 yaşında Irak hükümetinin açtığı çuval ihalesine girmek için Basra’ya gittim. Geceyi askerî sığınakta geçirdim. İhaleye katılan tek kişi bendim. Numunelerimiz beğenildiği için ihale bizde kaldı. O gün o riskleri aldığımız için 1989’a kadar Irak’ın çuval ihtiyacını karşıladık" dedi.

Gülsan'ın Halı Sektöründeki Yeri

Aile birliği ve cesur yatırım kararlarının başarıda belirleyici olduğuna dikkat çeken Topçuoğlu, 1990’lı yıllarda polipropilen halı ipliği üretimine geçiş sürecini anlattı. 1994 yılında yapılan BCF halı ipliği yatırımının Gaziantep’in makine halısında dünyanın en büyük üretim merkezi olmasına katkı sağladığını hatırlatan Topçuoğlu, "1990’lı yılların başında Gaziantep Sanayi Odası’nın meclis başkanı olan amcam, İtalya’da polipropilen halı ipliğini gördü. Bu iplikle yapılan halıların Avrupa’da büyük rağbet gördüğünü fark etti. Gaziantep’e döndüğünde halı sektörüne yönelik iplik yatırımı kararı alındı. 1994 yılında BCF halı ipliği tesisi kuruldu. Halı imalatında PP ipliğin kullanılmaya başlanmasıyla sektörde yeni bir sayfa açıldı" şeklinde konuştu.

Uluslararası Başarı

Mustafa Topçuoğlu, uluslararası fuarları ve sektördeki yenilikleri yakından takip ettiklerini vurguladı. 1998 yılında bir fuarda bebek bezi üretimini gördüklerini belirten Topçuoğlu, "O zaman bebek bezi kullanımı çok yeni bir sektördü. Bebek bezinde ve hijyenik pedlerde kullanılan kumaşları üretme kararı aldık. 2002 yılında bu ürünlerin üretimine başladık ve şu anda dünyadaki 10 büyük üreticiden biriyiz" ifadelerini kullandı.

Öğrencilere Tavsiyeler

Üniversite öğrencilerine çalışma hayatındaki başarıya giden yolda tecrübelerini aktaran Topçuoğlu, "Başarıya giden yolda sabır, istikrar ve çalışkanlık çok önemlidir. Başvurduğunuz firmayı iyi inceleyin, tanıyın. Şirket dinamik, yenilikçi ve istikrarlı mı? İhracatı var mı? Etik değerlere önem veriyor mu? Bu soruların cevabı ‘evet’ ise o şirketi tercih edin. Sık sık işyeri değiştirmeyin. Kısa sürede terfi beklemeyin. Parayı değil başarıyı hedefleyin. Hayatta her zaman zorluklar, engeller olacaktır. Sorunsuz bir hayat yok. Sorunlara karşı mücadele edin ve işinizi doğru yapın. Bu şekilde başarıyı hedefleyin" şeklinde konuştu.

Etkinliğin sonunda Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zekeriya Akman, Mustafa Topçuoğlu’na teşekkür plaketi takdim etti.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.