Diyarbakır Bağlar'da Açılacak Sosyal Tesis Kadınlar Tarafından İşletilecek
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kadınlar tarafından işletilecek bir sosyal tesis açmaya hazırlanıyor. Tesisin amacı, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını artırmak.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sosyal tesis açma çalışmalarını sürdürüyor. Yeni tesis, Bağlar ilçesindeki Kardeşlik Parkı içinde yer alacak ve kadınlar tarafından işletilecek. Bu mekan, sadece bir yeme-içme alanı değil, aynı zamanda kadınların sosyalleşme ve üretim imkanlarını güçlendiren çok yönlü bir tesis olarak tasarlandı. Tesiste, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını teşvik etmek için atölyeler, ortak üretim alanları ve çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenecek. Tesisin işletmesini üstlenecek olan Med Kentsel ve Sosyal Hizmetler Sanayi Ticaret A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanvekili Mervan Yıldız, bu projede kamusal alanların eşitlikçi bir anlayışla yeniden inşa edilmesinin önemini vurguladı.
Sosyal tesisin günde 500 kişiye hizmet vermesi planlanıyor. Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal politikaları doğrultusunda tesis sayısını artırmayı hedeflediklerini belirtti. Bu bağlamda, toplumsal alanın kadınlar lehine dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, kadınları, gençleri ve hizmetlere erişim imkanı kısıtlı olan diğer toplumsal kesimleri merkeze alan projeler geliştirmeye devam edeceklerini vurguladı. İlk açtıkları Fiskaya Sosyal Tesisleri’ne olan ilgiyi değerlendiren Yıldız, günde 6 bine yakın kişinin burayı ziyaret ettiğini belirtti. Bu ilginin ardından ikinci bir sosyal tesis açma kararı aldıklarını ve bu tesisin tamamen kadınlar tarafından işletileceğini sözlerine ekledi.
Yıldız, kadınların yöneteceği bir sosyal tesisin, Diyarbakır'da ve hatta Türkiye genelinde bir ilk olabileceğini ifade etti. Ekonomik kriz nedeniyle kadınların daha fazla zorluk yaşadığını belirten Yıldız, tesiste ilk etapta 50 kadının istihdam edileceğini ve üretim arttıkça istihdam sayısının da genişletileceğini aktardı. Yıldız, kadınların yeteneklerini geliştirecekleri alanlar oluşturmayı amaçladıklarını ve sadece yeme-içme ile sınırlı kalmayacaklarını, ileride farklı atölyelerle daha geniş kitlelere hitap etmeyi planladıklarını ifade etti.
Sosyal tesisin fiyat politikası da dikkat çekici olacak. Yıldız, Fiskaya Sosyal Tesisi ile benzer bir fiyat politikası izleyeceklerini ve dışarıdaki fiyatların çok altında hizmet sunacaklarını belirtti. Örneğin, dışarıda bir içecek 40-50 liraya satılırken, burada çok daha uygun fiyattan sunulacak.
Kadınlar için sosyal tesisin güvenli bir alan sunmasının yanı sıra sosyalleşme imkanı da sağlayacağını vurgulayan Yıldız, kadınların birçok alanda geri çekilme yaşadığını ifade etti. Bu nedenle güvenli ve huzurlu alanlar yaratmanın önemine dikkat çekti. Yıldız, "Amacımız toplumsal çalışmanın öncüsü olarak kadınları desteklemek ve istihdam alanlarını artırmaktır" dedi.
Hazırlıkların sürdüğünü ve önemli bir aksilik çıkmadığı takdirde tesisin haziran sonu ya da temmuz ortası gibi açılacağını belirten Yıldız, bu alanın toplumun aidiyet duygusunu geliştirmesi için önemli bir mekan olacağını ifade etti. Kadınların renkleri ve bakış açılarıyla oluşturulacak sosyalleşme alanına tüm kadınları ve toplumun farklı kesimlerini davet ettiklerini kaydetti.