İzmir'de Düzenlenen Olivtech Fuarı, Sektör Temsilcilerini Bir Araya Getirdi
İzmir'de zeytin sektörünün önemli buluşması olan Olivtech Fuarı, 100'den fazla katılımcı ve 5 farklı ülkeden temsilcilerle başladı. Fuar, 2 Mayıs'a kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek. Açılışta birçok önemli isim yer aldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından organize edilen Olivtech-12. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı, geniş katılımla Fuar İzmir'de kapılarını açtı. 2 Mayıs'a kadar sürecek fuar, zeytin ve zeytinyağı sektöründeki yenilikleri sergileyerek sektör profesyonellerini bir araya getirmek amacı taşıyor. Açılışta, CHP Tarım ve Orman Politikaları Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, Zafer Partisi İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu gibi önemli isimler yer aldı.
İzmir'in Zeytin Üretimindeki Önemi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yaptığı konuşmada, zeytinyağının bu topraklarda üretildiğini vurgulayarak, "İnsanların tarım yapmaya başladığı toprakların mirasçılarıyız. Sahip olduğumuz bu değeri anlamak ve markalaştırmak önemlidir. İzmir, zeytin üretiminde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biridir" dedi.
Rekabet ve İhracat Verileri
Tugay, Türkiye'nin zeytin üretiminde dünya sıralamasında önemli bir konumda olduğunu belirterek, "Yılda 300 bin ton zeytinyağı, 700 bin ton sofralık zeytin üretimi gerçekleştiriyoruz. İspanya ve Mısır ile rekabet içerisindeyiz. Zeytin sektöründeki bu bilinçle gurur duymalıyız" diye ekledi. İzmir, Türkiye genelindeki zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 14'ünü karşılıyor.
Markalaşma İhtiyacı
Başkan Tugay, zeytin ve zeytinyağı ürünlerinin yurtdışında markasız olarak satıldığını ve bu durumun sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti. "Ürettiğimiz ürünleri markasız olarak ihraç ediyoruz, bu da gelir kaybına neden oluyor" dedi.
Kooperatif Destekleri
Geçen yıl kooperatiflere 694 milyon lira destek verildiğini aktaran Tugay, "Geleceğin tarımını birlikte kuracağız" diyerek sözlerini tamamladı.
Çalışmaların Yetersizliği
CHP Tarım ve Orman Politikaları Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ise, Türkiye’de zenginliğin zeytinde olduğunu belirterek, "Çok çalışıyoruz ama para kazanamıyoruz" dedi. Markalaşmanın önemine dikkat çekti.
100'ün Üzerinde Katılımcı
Olivtech Fuarı, sektördeki yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri sergilemek amacıyla düzenleniyor. 100'ün üzerinde katılımcının yer aldığı fuarda, birçok uluslararası firma da temsil ediliyor. Fuar, sektör profesyonellerine iş bağlantıları kurma imkanı sunuyor. Ayrıca, etkinlik programı kapsamında zengin içerikler katılımcıları bekliyor.