Siyaset »

İran, ABD'nin NPT'ye Uymadığına Dikkat Çekti

İran, ABD'nin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na (NPT) 56 yıldır uymadığını belirterek, bu duruma göz yumulmaması gerektiğini ifade etti.

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, ABD’nin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nın (NPT) 1. ve 6. maddelerine uymadığı ifade edildi. Açıklamada, "ABD, nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve nükleer silahsızlanma yükümlülüklerine açıkça uymamaktadır. Bu ikiyüzlü davranışına göz yumulmamalıdır" denildi.

ABD ile İran arasındaki müzakerelerde, zenginleştirilmiş uranyum stoklarına dair anlaşmazlıklar devam ederken, İran’ın BM Daimi Temsilciliği’nden gelen bu sert eleştiri dikkat çekti. Yapılan açıklamada, "ABD, binlerce nükleer savaş başlığına sahip olan ve bu tür silahların en büyük çoğaltıcısıdır. NPT’nin 1. ve 6. maddelerine uymadığını açıkça göstermektedir" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, İran’daki uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) ile işbirliği içinde yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada, "Uranyum zenginleştirme seviyesine ilişkin hukukî kısıtlamalar yoktur. Ancak bu faaliyetler, UAEA’nın denetimi altında gerçekleştirilmelidir" denildi.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması, 1968 yılında imzalanmış ve 1970 yılında yürürlüğe girmiştir. 190 üye ülkeyi kapsayan bu antlaşma, ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa dışındaki imzacıların nükleer silah edinmesini yasaklamakta, bu ülkelerin ise barışçıl nükleer programlar yürütmesine izin vermektedir. Anlaşma, 1995 yılında süresiz olarak uzatılmıştır.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.