Azerbaycan Bakü'de Aliyev, Ermenistan ile Barışın Gerçekleştiğini Açıkladı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü'de gerçekleştirdiği konuşmada, Azerbaycan ve Ermenistan arasında barışın artık bir gerçeklik olduğunu ifade etti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 8. Zirvesi’ne video bağlantı ile katıldı. Aliyev, burada yaptığı konuşmada, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Aliyev, Ermenistan ile Azerbaycan’ın yalnızca 9 aydır barış içinde yaşadığını belirterek, "Geçen yılın Ağustos ayında, Washington’da, Beyaz Saray’da, biz Ermenistan ve Azerbaycan liderleri ortak bir bildiri imzaladık. Daha önce belirtildiği gibi, ABD Başkanı Donald Trump da bu sürece şahitlik etti" dedi.
Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının, barış anlaşmasının paraflanma metnini imzaladıklarını hatırlatan Aliyev, "Barış, bizim için ve eminim ki Ermeni ortaklarımız için de sağlanmıştır. Bugün Azerbaycan ve Ermenistan arasında barış bir gerçekliktir" ifadelerini kullandı.
Azerbaycan’ın Ermenistan’a 12 bin ton petrol ürünleri ihraç ettiğini belirten Aliyev, "Biz Ermenistan’a petrol ürünlerimizi, benzin ve dizel yakıtını tedarik etmeye başladık ve bununla ticari ilişkilerin temelini attık. Şu ana kadar Ermenistan’a 12 bin ton petrol ürünü ihraç ettik. Ayrıca, Azerbaycan kendi toprakları üzerinden 28 bin ton yükün Ermenistan’a transit geçişini sağladı" şeklinde konuştu.
Azerbaycan’ın Karabağ’da ayrılıkçılığa son verdiğini vurgulayan Aliyev, Avrupa Komisyonu’na teşekkür ederek, "Tüm Avrupa kurumları aynı yaklaşımı sergilemiyor. Bu bağlamda Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) örnek verilebilir." dedi.
Aliyev, 2023 yılının Eylül ayında Azerbaycan’ın Karabağ'da ayrılıkçılığa son verdiğini hatırlatarak, "Biz, 1993 yılında kabul edilen ve 30 yıl boyunca kağıt üzerinde kalan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin dört kararını kendimiz uyguladık. Ancak, dört ay sonra AKPM, heyetimize karşı yaptırımlar uyguladı" açıklamasında bulundu.
Aliyev, Avrupa Parlamentosu’nun barış sürecini desteklemek yerine onu sabote etmeye çalıştığını belirterek, "2020 yılında İkinci Karabağ Savaşı’nın sona ermesinin ardından 2021 yılının Mayıs ayından 30 Nisan 2026 tarihine kadar AP, Azerbaycan ile ilgili hakaret dolu ifadeler içeren 14 karar kabul etmiştir. Bu durum, adeta bir takıntı haline gelmiştir." diye konuştu.
Aliyev, AP’nin bazı üye devletlerdeki temel sorunları çözmek yerine Azerbaycan’ı hedef alarak iftira ve yalanlar yaydığını vurguladı. Azerbaycan Parlamentosu'nun, 1 Mayıs’ta resmi olarak AP ile tüm alanlardaki iş birliğinin durdurulması ve AB-Azerbaycan Parlamenter İşbirliği Komitesi faaliyetlerine katılımın askıya alınması yönünde karar aldığını belirtti.
Aliyev, Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nin Ermenistan’da düzenlenmesinden dolayı Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a tebriklerini de ileterek, "Azerbaycan bu sürece engel olmak isteyenlerin tüm çabalarına rağmen barış sürecine bağlı kalmaktadır. Ermeni mevkidaşımın açıklamaları bunu açık bir şekilde teyit ediyor." ifadelerini kullandı.