Ekonomi »

Muğla Milas'ta Hüsamlar Yeniden Projesi Uluslararası Sempozyumda Hem Tanıtıldı Hem İlgi Gördü

Muğla'nın Milas ilçesinde uygulanan Hüsamlar Yeniden Projesi, uluslararası akademi ve sektör temsilcilerine tanıtıldı. Bu proje, madencilik sonrası rehabilitasyon süreçlerini ele alan bir sempozyumda gösterildi. Yaklaşık 800 futbol sahası büyüklüğündeki alanda gerçekleştirilen proje, 250 binden fazla fidanın toprakla buluşmasını sağladı.

Hüsamlar Yeniden Projesi, madencilik sonrası doğaya kazandırma süreçlerini inceleyen uluslararası bir etkinlikte tanıtıldı. Milas'ta gerçekleştirilen proje, 800 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsıyor ve 250 bini aşkın fidanın ekildiği belirtiliyor. Sempozyumda, madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri ve rehabilitasyon süreçleri üzerinde duruldu. Bu kapsamda, Avrupa ve diğer bölgelerdeki uygulama örnekleri de değerlendirildi.

Proje ve Sempozyumun Önemi

Uluslararası Madencilik Sonrası Faaliyetler Sempozyumu, madencilik sonrası doğaya kazandırma, atık yönetimi, endüstriyel miras ve sosyo-ekonomik faaliyetler gibi konuların ele alındığı bir platform oldu. Bu etkinlik, Türkiye'nin uluslararası alanda bir buluşma noktası haline gelmesine katkı sağlıyor.

Sempozyumda, Hüsamlar sahası gibi rehabilitasyon alanlarının nasıl başarıyla doğaya kazandırılabileceği uygulamalı olarak gösterildi. Yeniköy Kemerköy Enerji tarafından yürütülen projenin detayları, katılımcılarla paylaşıldı. İki yılı aşkın süredir devam eden projede, 576 hektarlık alanın doğaya kazandırıldığı ifade edildi. Bu süreçte, ekosistemin yeniden şekillendirilmesi adına göletler ve zeytinlik alanlar oluşturuldu.

Hüsamlar sahasında yapılan bu çalışmalar, kuş türlerinin bölgeye geri dönmesi gibi somut ekolojik iyileşmelerin göstergesi oldu. Projenin 2032 yılına kadar 1363 hektarlık alana ulaşması hedefleniyor.

Gelecek Hedefleri

Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdür Yardımcısı Burak Işık, Hüsamlar sahasında yürütülen çalışmaların sürdürülebilir madencilik açısından önemli olduğunu vurguladı. Rehabilitasyonun madencilik süreçlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Işık, 2032 yılına kadar 1363 hektar alanın rehabilite edilmesi, 2040 itibarıyla ise bölgenin doğal orman ekosistemine dönüşmesi hedefleniyor.

Işık ayrıca, bölgedeki yürüyüş ve mesire alanları ile göletlerin çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapacağını, dikilen zeytin ve lavanta gibi bitkilerin yerel tarım ekonomisine katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.