Isparta Yalvaç'ta Mahsur Kalan Çobanlar 30 Saat Sonra Kurtarıldı
Isparta'nın Yalvaç ilçesinde, yoğun kar ve tipi nedeniyle yaylada mahsur kalan iki çoban, 30 saat sonra kurtarıldı. 650 küçükbaş hayvanla birlikte yaylaya çıkan çobanlar, toprak kayması nedeniyle geri dönemedi.
Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Yarıkkaya köyünde, sabah saatlerinde Sultan Dağları yaylasında meydana gelen olayda, çobanlar Bilal Akpınar ve Ömer Şahin, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle mahsur kaldı. Edinilen bilgilere göre, çobanların bulunduğu bölgede zemin yapısının zayıflaması, yağışların etkisiyle yaklaşık 300 metrelik alanda toprak kaymasına yol açtı. Bu durum, yolun çökmesine neden oldu ve yaylaya ulaşım sağlanamadı. Olayın ardından Isparta Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş’ın ihbarı üzerine AFAD ve İl Özel İdaresi ekipleri bölgeye sevk edildi. Ekipler, zorlu hava koşullarına rağmen, çobanlara ve hayvanlara ulaşmak için Yarıkkaya köyünden 3 traktörle hareket eden 15 kişilik köy halkıyla birlikte çalışmalara başladı.
Yapılan çalışmaların ardından, köylüler ve ekipler, mahsur kalan çobanlara saman ve yiyecek ulaştırmayı başardı. Ancak yolun kapalı olması nedeniyle küçükbaş hayvanların yayladan indirilemediği öğrenildi. Çobanların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, yol yapılana kadar sürülerini bırakmamak için bölgede kalmaya devam ettikleri ifade edildi. Bugün sabah saatlerinde başlatılan yol onarım çalışmaları, akşam saatlerine kadar sürdü ve nihayet çobanlar ile sürü, bulundukları yerden yaklaşık 30 saat sonra kurtarılarak güvenli bir şekilde köylerine ulaştırıldı.
Yarıkkaya köyünde bir vatandaş, "Çok şükür, mahsur kalan çobanlarımızı ve sürümüzü köylülerimizin ve devletimizin gayretiyle sağ salim kurtardık. Emeği geçen, yorulan ve çaba gösteren tüm köylülerimize ve ekiplerimize Allah razı olsun" dedi.
Mahsur kalan çobanlardan Bilal Akpınar, "Tipi sırasında koyunlarımızı avluya kapattık. Biz de arkadaşımla birlikte çadıra girdik. Dışarı çıkamadık ve sabaha kadar ateş yaktık. Soğukta çay içerek ateş başında sabahladık. Yaklaşık 9 hayvanımızı kaybettik" şeklinde konuştu.