Eskişehir Mihalıççık'ta Yunus Emre'nin Vefat Yıldönümü İçin Tören Düzenlendi
Eskişehir'de büyük mutasavvıf Yunus Emre, vefatının 705. yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldı.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Anma etkinliği, Yunus Kültür ve Sanat Haftası çerçevesinde Mihalıççık ilçesinde bulunan Yunus Emre Türbesi'nde gerçekleştirildi. Törenin başlangıcında Eskişehir Valisi Erdinç Yılmaz, türbede bulunan mezarları ziyaret etti. Ardından, Vali Yılmaz ve diğer protokol üyeleri konuşmalarını yaptı. Etkinlikte şiirler okundu ve müzik konserleri düzenlendi. Törenin sonrasında ise Vali Yılmaz ve beraberindeki ekip, etkinlik alanında yemek ve fidan dağıtımında bulundu.
Vali Yılmaz, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Bugün burada Anadolu irfanının en saf ve en gür sesi Yunus Emre'nin huzurundayız. Eskişehir'imizden çıkan ve tüm insanlığın gönlünde taht kurmuş olan Yunus Emre, sadece bir şair değil; Türk kültür ve medeniyetinin önemli bir temsilcisidir. Türk medeniyeti, Yunus gibi gönül erenlerinin yaydığı sevgi ile şekillenmiştir. Moğol istilalarının ve toplumsal kargaşaların yaşandığı 13. yüzyılda Yunus Emre; nefreti sevgiye, ayrılığı birliğe dönüştüren derin irfanı Anadolu topraklarına işlemiştir. O, bu toprakları sadece bir coğrafya değil; birliği, dirliği ve kardeşliği yeniden inşa eden bir 'Hoşgörü Yurdu' haline getirmiştir" ifadelerini kullandı.
Vali Yılmaz, sözlerine devam ederek, "Bugün dünyamız savaşların, nefretin ve hoşgörüsüzlüğün etkisi altındadır. İnsanlık, bir çıkış yolu arayışındadır. İşte bu noktada, Yunus'un asırlardır süregelen felsefesi, modern dünyanın karanlığına ışık tutan bir meşaledir. O, 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz' diyerek barışın formülünü en sade biçimde ortaya koymuştur. Yunus'a göre sevgi bir tercih değil, bir varoluş borcudur. Yaradılanı Yaradan'dan ötürü sevmek; ırk, renk ve inanç ayrımı gözetmeksizin her canı kutsal bilmek demektir. Onun felsefesinde kibir ve ötekileştirme yoktur. Yıkmak değil, yapmak esastır; 'Ben gelmedim dava için, benim işim sevi için. Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim' demektedir. Bugün Eskişehir'den Yunus'un huzurundan tüm dünyaya sesleniyoruz: İnsanlığın kurtuluşu gönüller yapmakta, birbirimize hoşgörüyle bakmakta ve farklılıklarımızı zenginlik olarak görmektir" şeklinde konuştu.
Programa, Eskişehir Valisi Erdinç Yılmaz, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, Anadolu Üniversitesi Rektörü Yusuf Adıgüzel, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, Eskişehir İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir, Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum ve birçok protokol üyesi katıldı.