Kırıkkale'de Aile Geçimini Sağlamak İçin Çalışıyor
Afgan çoban Shadmanı Naqıbullah, ailesini geride bırakarak geçim sağlamak amacıyla Kırıkkale'ye yerleşti. Bozkırda küçükbaş hayvanların bakımını yaparak zorlu şartlara rağmen çalışmaya devam ediyor.
32 yaşındaki Shadmanı Naqıbullah, Afganistan'da iş bulmakta zorlanınca eşi ve iki çocuğunu geride bırakarak Türkiye'ye göç etti. Kırıkkale'nin Balışeyh ilçesine bağlı Kenanbeyobası köyünde yaşamaya başlayan Naqıbullah, her sabah erkenden sürüsünün başına geçiyor. Bozkırın zorlu koşullarında çalışan genç çoban, küçükbaş hayvanların bakımını yaparak ailesine maddi destek sağlamaya gayret ediyor.
Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin yaşadığı çoban sorununun çözümüne yönelik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında Türkiye'ye gelen Naqıbullah, gününün büyük bir kısmını merada geçiriyor. Sürünün bakımı, beslenmesi ve güvenliğiyle ilgilenen genç çoban, zor şartlara rağmen hayvancılık işine olan sevgisini sürdürüyor.
"İş Olmasa Vatanımızı Bırakmazdık"
Shadmanı Naqıbullah, ailesini geride bırakarak ekmek parası kazanmak için Türkiye'ye geldiğini söyleyerek, "Hepimiz Müslümanız, din kardeşiyiz. Vatanımız ayrı olabilir ama Müslüman, Müslüman’a her zaman yardım etmeli. Her işte elimden geleni yaparım ama hayvancılığı çok seviyorum. Bu iş zor, ama ailem Afganistan'da. İki çocuğum var, biri kız biri oğlan. Onları ekmek parası için bıraktım. İş yoktu, çalışamıyorduk. İş olsaydı vatanımızı bırakmazdık" dedi.
"Çoban Sorunu Büyük Bir Problemdi"
15 yıldır hayvancılıkla uğraşan Sefer Özçam, 100 küçükbaş hayvanla başladığı işletmesinde şimdi 400 hayvana ulaştığını belirtti. Çoban bulmakta uzun süredir zorluk yaşadığını dile getiren Özçam, "İki Afgan çobanım var, sigortalı çalıştırıyorum. Şu anda 60 bin lira maaş veriyorum. Çoban sıkıntısı çok büyük bir problemdi. Getiriyoruz, kaçıyorlar, yapamıyorlar. İstediğimiz parayı da versek bir türlü çalıştıramıyorduk" ifadelerini kullandı.
"Yabancı Uyruklu Çobanlar Getirdik"
Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Kürşat Ulusoy, küçükbaş hayvancılıkta çoban sorununu çözmek adına yapılan çalışmaları anlatarak, "Cumhurbaşkanımızın, Tarım ve Orman Bakanımızın ve ilgili bakanlıkların 3 yıllık çabaları sonucunda sigortalı yabancı uyruklu çobanlar getirdik. Bunun ilk önceliğini Kırıkkale'de yerine getirmiş olmanın onurunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
Yasal yollarla ülkeye gelen çobanların işletmeler için büyük bir güvence sağladığını belirten Ulusoy, "Yasal olarak gelen çobanlarımızın iki yıl çalışma zorunluluğu var. Bu süre içinde gidemeyecekleri için işletmelerin sürekliliği sağlanmış oluyor. Bugün yetiştiricilerimiz bayram sevinci yaşıyor" diye ekledi.