Yaşam »

Erzurum'da ER-VAK Kadın Komisyonu Tarafından Düzenlenen Konferansta İstiklal Marşı Ele Alındı

Erzurum'da ER-VAK Kadın Komisyonu tarafından yapılan "Safahatın Işığında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy" konulu konferans, Adalet Bakanlığı Hüseyin Turgut Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansta, İstiklal Marşı'nın tarihi ve kültürel yönleri ele alındı.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Muhsine Börekçi, İstiklal Marşı'nın edebi ve tarihi yönlerine vurgu yaptı. İstiklal Marşı'nın geçmiş ile geleceği bir arada tutan ve milli kimliği yansıtan önemli bir metin olduğunu belirterek, Türk İstiklal Marşı'nın bu anlamda önemi üzerinde durdu. Börekçi, "Korkma!" ifadesiyle başlayan marşın, Türk milletinin tarihî ve inanç köklerine dayandığını ifade etti.

Marşın Mehmet Akif Ersoy'un "Tek dişi kalmış medeniyet" ifadesiyle, maddi gücün maneviyattan yoksun olduğunu eleştirdiğini belirten Börekçi, "medeniyet denen" ile "medeniyet olan" arasındaki farkın İstiklal Marşı'nda net bir şekilde ortaya konduğunu vurguladı. Ayrıca, gerçek medeniyetin, hem manevi hem de maddi unsurları birlikte barındırması gerektiğine dikkat çekti.

Konuşmasında, İstiklal Marşı'nın kabul sürecine de değinen Börekçi, 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından 724 şiir arasından seçilen eserin dört kez okunduğunu ve milletvekillerinin marşı ayakta dinlediklerini aktardı. Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk'ün marşta en beğendiği bölümün "Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet / Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklal" olduğunu ifade etti.

Börekçi, İstiklal Marşı'nın diğer marşlardan farklı olarak şiir formatında yazıldığını ve milli mücadele sürecinin bir ürünü olduğunu belirtti. Marşın, milletin karakterinden hareketle bağımsızlığı meşrulaştırdığını ifade etti.

Konferansın sonunda, Adalet Bakanlığı Hüseyin Turgut Eğitim Merkezi Başkanı Hakim İrfan Alper, Prof. Dr. Muhsine Börekçi’ye plaket takdim etti. Alper, konferansın verimli geçtiğini ifade ederek, Börekçi’ye ve ER-VAK Kadın Komisyonu Başkanı Nuran Çelenk’e teşekkür etti. Benzer programların devam etmesini temenni ettiğini belirtti.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.