Moskova'da Zafer Günü Töreninde Putin'den Önemli Açıklamalar
Moskova'da yapılan 9 Mayıs Zafer Günü töreninde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Zafer her zaman bizimdi ve her zaman bizim olacak" dedi. Törende güvenlik önlemleri nedeniyle katılım azdı. Putin, Sovyetler Birliği'nin zaferinin önemine vurgu yaparak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.
Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 9 Mayıs Zafer Günü askeri geçit töreninde, Devlet Başkanı Vladimir Putin, zaferin her zaman kendilerine ait olduğunu belirterek birlik mesajı verdi. Törende, savaş sırasında verilen kayıpların anısına saygı duruşunda bulunuldu. Geçit töreni, bu yıl güvenlik endişeleri nedeniyle küçültüldü ve katılım önceki yıllara göre belirgin şekilde azaldı. Törenin başlangıcında, Rus bayrağını taşıyan askeri birliğin yer aldığı kortej, yerel saatle yaklaşık 10.00'da Kızıl Meydan'dan geçiş yaptı.
Geçen yılki kutlamalara kıyasla, bu yıl katılan dünya liderlerinin sayısında önemli bir düşüş gözlemlendi. Geçit törenine Belarus, Laos ve Malezya gibi ülkelerin liderleri katıldı. Ancak, kamusal kutlamalar büyük ölçüde iptal edildi. Güvenlik gerekçesiyle, Rus başkentindeki mobil internet erişimi ve kısa mesaj hizmetlerine kısıtlamalar getirildi. Bu durum, halkın kutlama yapma imkanlarını oldukça kısıtladı.
Putin, konuşmasında, Sovyet halkının kahramanlığının ve Nazizmin yenilgiye uğratılmasındaki katkılarının unutulmayacağını vurguladı. "Halkımız, düşmana karşı bir duvar gibi durdu ve Anavatana bağlılığın en yüksek ahlaki gerçek olduğunu kanıtladı" diyen Putin, askeri geçit töreninin, ülkenin geçmişine ve kahramanlarına olan bağlılığın bir simgesi olduğunu ifade etti.
Putin, "Zafer büyük bedellerle kazanıldı ve derin acılar çekilerek elde edildi. Anavatan, Rusya uğruna hayatını veren herkesin önünde başlarımızı eğiyoruz" diyerek, savaşta hayatını kaybedenlerin anısını yaşatmanın önemini bir kez daha dile getirdi. Ayrıca, muzaffer neslin ruhunun, bugünkü askerleri de motive ettiğini belirtti.
Son bölümde, Putin, zaferin hem savaş alanında hem de cephe gerisinde şekillendiğini ifade etti. "Biz birlikteyiz! Zafer her zaman bizimdi ve her zaman bizim olacak!" diyerek kalabalığı coşturdu. Törenin ardından, Putin, diğer liderlerle birlikte Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bıraktı ve Kremlin'de bir resepsiyona katıldı.