Kocaeli'nde Yasemin Akbulut'un 13 Yıllık Eserleri Sanatseverlerle Buluştu
Kocaeli'de düzenlenen yıl sonu sergisinde, deri işleme sanatçısı Yasemin Akbulut’un eserleri sergilendi. 13 yıllık birikimini sanatseverlerle paylaşan Akbulut, derinin kullanım alanlarını ve sanatını tanıttı.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK), bu yıl "Biz Birlikte Türkiye’yiz" temasıyla kapılarını açan yıl sonu sergisi ile el emeği eserleri sanatseverlere sunuyor. Serginin öne çıkan eserlerinden biri ise, deri işleme sanatçısı Yasemin Akbulut’un Selçuklu motifleri ve rumi desenlerle hazırladığı özel çalışma oldu.
Yaklaşık 13 yıldır deri sanatıyla ilgilenen Akbulut, 2018 yılında "Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı" unvanını aldı. Kocaeli’de dericiliği yaşatmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Deri Sanatının Geniş Kullanım Alanları
Akbulut, deri üzerinde dövme ve rölyef kabartma gibi teknikler kullanarak farklı eserler oluşturduklarını belirtti. Derinin çok çeşitli alanlarda değerlendirilebileceğini vurgulayan Akbulut, "Çantalardan aksesuarlara, kıyafetlerden duvar tablolarına kadar deriyi hayatın her alanında kullanabiliyoruz. Hatta runner olarak ürettiğimiz bir ürünü duvar halısına dönüştürebiliyoruz" şeklinde konuştu.
Sergi için hazırladığı eserde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan değerlerden ilham aldığını dile getiren Akbulut, bu çalışmanın daha büyük projelerin ön hazırlığı niteliğinde olduğunu ifade etti. "’Biz Birlikte Türkiye’yiz’ temasıyla gönlümüzden geleni yaptık. Selçuklu motifleri, Orta Asya'dan Anadolu’ya uzanan bir mirastır. Rumi desenlerle çalışmayı taçlandırdık. Bu motifler, Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu simgelemektedir. Sekiz köşeli Selçuklu yıldızının merkezde yer aldığı tasarım; merhamet, sabır, şükür ve sadakat gibi değerleri temsil ediyor" diye ekledi.
Kocaeli Kültürel Kimliği
KO-MEK’in Kocaeli’nin kültürel kimliğine önemli katkılar sunduğunu belirten Akbulut, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çatısı altında çalışmaktan gurur duyuyorum. Tüm imkanlar bize sunuluyor, herkes gönülden destek oluyor. KO-MEK ailesinin bir parçası olmaktan gerçekten mutluyum" dedi.