Brüksel'de AB, Suriye ile Ticari İlişkileri Yeniden Başlatma Kararı Aldı
AB, Suriye ile ticari ilişkileri yeniden başlatma kararı aldı. Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Suriye arasındaki İşbirliği Anlaşması'nın tam uygulanması yeniden yürürlüğe girecek.
AB Konseyi, bugün Suriye ile olan ticari ilişkilerin yeniden tesis edilmesine yönelik önemli bir adım attı. Avrupa Ekonomik Topluluğu ile Suriye arasındaki İşbirliği Anlaşması'nın kısmi olarak askıya alınmasına son veren karar, ikili ilişkilerin güçlendirilmesinde bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. AB Konseyi'nin yaptığı yazılı açıklamada, bu adımın Suriye'de barışçıl bir geçiş sürecini destekleme ve sosyoekonomik toparlanmayı kolaylaştırma hedefleriyle uyumlu olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Bu karar, AB’nin Suriye ile yeniden angaje olma ve ülkenin ekonomik toparlanmasına destek olma konusundaki kararlılığını göstermektedir" denildi. Söz konusu İşbirliği Anlaşması, 1977 yılında imzalanmış ve o tarihten bu yana iki taraf arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler için çerçeve oluşturmuştur.
Ancak, Suriye’deki Beşar Esad rejiminin 2011 yılında insan hakları ihlalleri nedeniyle anlaşma kısmen askıya alınmış, 2012'de bu askıya alma kararı genişletilmiştir. 2024 yılı aralık ayında Esed rejiminin devrilmesi ve ardından 2025 yılı mayıs ayında AB Konseyi’nin Suriye’ye yönelik güvenlik gerekçelerine dayalı olanlar haricindeki yaptırımları kaldırma kararı, ticari ilişkilerdeki kısıtlamaların sona ermesini gündeme getirmiştir.