İstanbul Küçükçekmece'de Sunay Akın, Cumhuriyet'in Zorlu Yolunu Anlattı
Şair ve yazar Sunay Akın, "Cumhuriyete Giden Yol" gösterisiyle İstanbul Küçükçekmece'de izleyicilere duygusal anlar yaşattı. Gösteri, Kurtuluş Savaşı yıllarını insan hikayeleri ve belgelerle aktardı.
Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte, Sunay Akın izleyicilere insan hikâyeleri ve anılarla dolu bir yolculuk sundu. 13 Kasım 1918 tarihinden Cumhuriyet'in ilanına kadar uzanan zorlu mücadelenin bilinmeyen hikâyeleri, Akın’ın etkileyici anlatımıyla sahneye taşındı. İşgal altındaki İstanbul'un atmosferinden başlayarak Anadolu'daki direnişe ve halkın fedakârlıklarına kadar uzanan süreç, şiirsel bir dille anlatıldı.
Sunay Akın'dan Duygusal Anılar
Sunay Akın, Cumhuriyet’e giden yolun en çetin günlerinde İstiklal Marşı’nın yazılış hikayesinin kendisini en çok etkileyen anekdot olduğunu belirtti. "Cumhuriyet’in kuruluş sürecine baktığımızda, 23 Nisan 1920’de TBMM açılır; ancak hiçbir şey yolunda gitmemektedir" diyerek sözlerine başladı. O dönemde yaşanan salgın hastalıkların, insanların hayatını tehdit ettiğini belirten Akın, "Mecliste elektrik bile yoktur; az ilerideki kahvehaneden gaz lambası ödünç alınır" şeklinde devam etti.
Akın, "Ya istiklal ya ölüm" diyerek bağımsızlık için mücadele edenlerin düşüncelerini aktardı. TBMM’deki bir cesur yüreğin "Bize güzel bir şiir lazım" dediğini ifade eden Akın, "Dize gelmeyen dizeler bulalım" çağrısında bulunulduğunu söyledi. Anadolu’ya gönderilen çağrıya, dört bir yandan 724 şiir geldiğini belirtti. Bu durum, o dönemde okur yazarlığın düşük olduğu bir ortamda, milletin umudunu ve bağımsızlık ruhunu kaybetmediğini gösteriyor.
Türk gençliğine duyduğu güveni dile getiren Sunay Akın, "Mustafa Kemal Atatürk, ünlü söylemine ‘Ey Türk seçmeni!’ diye başlamadı; ‘Ey Türk gençliği!’ diyerek başladı" ifadelerini kullandı. Gençlerin her şeyi gördüğünü ve en doğru olanı yaptığını vurguladı.
Gösteri sonunda, Sunay Akın ayakta alkışlandı. Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı İlyas Dikici, Akın’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.