Ekonomi »

Çankırı'daki Sumitomo Rubber Fabrikası İşçileri 2 Haziran'da Greve Gidecek

Çankırı'daki Sumitomo Rubber AKO lastik fabrikası işçileri, Petrol-İş Sendikası ile süren toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldı.

Çankırı ilinde bulunan Sumitomo Rubber AKO lastik fabrikası, Türkiye’nin önde gelen lastik üretim tesisleri arasında yer alıyor. Fabrika işçileri, Petrol-İş Sendikası ile yaklaşık 5 aydır devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde herhangi bir sonuca ulaşamadıkları için 7 Mayıs tarihinde grev kararı aldılar. Eğer anlaşma sağlanamazsa, işçiler 2 Haziran tarihinde iş bırakacaklar. Petrol-İş Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topçu, bu süreçte yapılan görüşmelerde netice alamadıkları için grev kararı almak zorunda kaldıklarını belirtti.

Grev Hakkının Kullanılması

Topçu, 2024 yılında işçilerin haklarını 43 gün süren bir grevle elde ettiklerini hatırlatarak, "Petrol-İş Sendikası ile Sumitomo arasında süren toplu iş sözleşmesi sürecimiz ocak ayında başladı. Ancak bu süre zarfında herhangi bir sonuç elde edemedik. Grev kararımızı 7 Mayıs’ta aldık, işverene tebliğ ettik ve kamuoyuyla paylaştık. Müzakere sürecimiz devam edecek, fakat anlaşma sağlanamazsa grev hakkımızı kullanacağız." ifadelerini kullandı.

Ücret Talepleri ve Görüşmeler

Topçu, işverenin taleplerini karşılamadığını belirtti ve "Yaşanan enflasyon ve kayıplarımızın telafisi için bir taslak oluşturduk. 14 Nisan’da arabulucu toplantımızı yaptık. İşveren, 6 aylık enflasyon oranının üzerine çıkmadı ve ilk olarak yüzde 13-19 arasında bir teklif sundu. Ancak sonrasında bu oranı yüzde 13’te sabitledi. Biz ise taslağımızdaki yüzde 33’lük talebi yüzde 25’e kadar düşürmemize rağmen işveren bunu da kabul etmedi. Grev, bizim için bir amaç değil, bir araçtır. Ancak mecbur kalındığında bu hakkımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz." dedi.

Topçu, işverenin çalışanlarına sunduğu ücretlerin onları bu noktaya getirdiğini vurguladı. Anadolu'da da grev yapılabileceğini gösterdiklerini belirten Topçu, "43 gün boyunca mücadele ettik. İşveren, mevcut kazanımlarımızı geriye götürmek istiyor ve bu anlayış devam ederse, 2 Haziran’da yeniden greve çıkacağız." şeklinde konuştu.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.