Diyarbakır Ergani'de Makam Dağı'na Yatırım Yapılması Gerekiyor
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bulunan Makam Dağı, turizm potansiyeli ile dikkat çekiyor. Vatandaşlar, bölgenin turizme kazandırılması için gerekli yatırımların yapılmasını talep ediyor.
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde yer alan ve Hz. Zülkifl Peygamber'in makamı olarak bilinen Makam Dağı, bölgedeki sorunlar nedeniyle vatandaşların tepkisine yol açıyor. Yerel halk, bu alanın turizme kazandırılması halinde ciddi sayıda ziyaretçi çekebileceğini dile getiriyor. 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kısmi olarak restore edilen Makam Dağı, yol gibi temel altyapı sorunları nedeniyle hala yeterince gelişim gösteremedi. Vatandaşlar, bölgedeki yıkık manastır ve kayıp şehir gibi tarihi unsurlara yapılacak yatırımların, Ergani'ye ekonomik açıdan büyük katkı sağlayacağına inanıyor.
Makam Dağı, Ergani ilçesine yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunuyor ve 1.515 metre yüksekliği ile bölgeye hâkim bir seyir terası özelliği taşıyor. Tarih boyunca Hz. Zülkifl Peygamber'e ev sahipliği yapmış olan bu alan, geçmişte ulaşım açısından büyük zorluklar yaşadı. 18 yıl önce gerçekleştirilen restorasyon ile birlikte, yoluna parke taşları döşenerek bazı tehlikeli kavşaklar için beton bariyerler yerleştirildi. Ancak, zamanla hava koşullarının etkisiyle yollarda meydana gelen bozulmalar, ulaşımı güçleştiriyor. Hem yerel halk hem de ziyaretçiler, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından yolların yeniden kötüleştiğini belirtiyor.
Su Sorunu Öne Çıkıyor
İşletmeci Kadri Ayık, Makam Dağı'nın en büyük sorunlarından birinin su eksikliği olduğunu ifade etti. Su ihtiyaçlarını tankerlerle karşılamak zorunda kaldıklarını belirten Ayık, "Yollar oldukça dik ve dar, bu nedenle zorlanıyoruz. Bu sorunun yerinde çözülmesi gerekiyor. Uzmanlar, dağda bulunan sarnıçlardan yararlanarak su sıkıntısının giderilebileceğini söylüyor. Eğer belediye destek verirse, burayı gül bahçesine dönüştürebiliriz." dedi.
Seyir Terası ve Teleferik İhtiyacı
Ayık, Ergani'nin kuş bakışı görüldüğü Makam Dağı'na bir seyir terası yapılmasının turizme büyük katkı sağlayacağını savundu. "Yaz aylarında burası kalabalık oluyor, fakat yol dar ve dik olduğu için araçlar sürekli arıza çıkarıyor. Ulaşım sorununu teleferik ile çözmek mümkün. Böyle bir çözüm, vatandaşlar açısından da oldukça faydalı olacaktır. Yetkililer bu konuyu gündeme getirse de henüz bir ilerleme sağlanamadı." ifadelerini kullandı.
Hz. Zülkifl, İslam alimleri tarafından peygamber olarak kabul ediliyor. 1883, 1890 ve 1900 tarihli Diyarbakır salnamelerinde, Hz. Zülkifl’in makamının Ergani'de bulunduğuna dair bilgiler mevcut. Hz. Zülkifl’in kabrinin Eğil'de olduğu bilinse de, Makam Dağı'nda da bulunduğuna dair rivayetler var.
Kayıp Şehir İddiası
Makam Dağı'nın altında kayıp bir şehir olduğu iddiaları da dikkat çekiyor. Kadri Ayık, Makam'ın hemen altında yer alan ‘Meryem Ana Manastırı’nın yıkıldığını ve görünmeyecek hale geldiğini belirtti. "Bildiğimiz kadarıyla, burası geçmişte dünyanın en büyük manastırlarından biriydi. Eski resimlerde 2 katlı ihtişamlı bir yapı olduğu görülüyor. Vatikan’ın elindeki belgelerde, burasının kayıp şehir olduğu ifade ediliyor. Dağın altında 160 odalı bir şehir olduğu ve daha yüksek kesimlerde Papazın evi bulunduğu belirtiliyor. Buraların restorasyonu, turizm açısından ilçemize ve bölgeye büyük katkılar sağlayacaktır." dedi.
Makam Dağı, inanç turizmi kapsamında Hz. Zülkifl Peygamber’in makamını ziyaret edenlerin yanı sıra, uzun yıllardır kanser, sinir hastaları, çocuk sahibi olmak isteyenler ve kekemeliğe çare arayanlar tarafından da ziyaret ediliyor. Halk arasında bu ziyaretlerin en az üç kez gerçekleştirilmesi gerektiği ifade ediliyor.