Ekonomi »

Kahramanmaraş'ta Tarıma Yönelik Projeye AB'den 600 Bin Euro Hibe Desteği Sağlandı

Kahramanmaraş'ta tarım sektöründe su kaynaklarının etkin yönetimini artırmak amacıyla Avrupa Birliği'nden 600 bin Euro hibe desteği alınmıştır. Proje, iklim değişikliğine karşı dirençli tarımsal altyapı oluşturmayı hedeflemektedir.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen "Kahramanmaraş Tarımında Su Kaynaklarının Etkin Yönetimi ile İklim Dayanıklılığının Artırılması" projesi, Avrupa Birliği'nden 600 bin Euro hibe desteği almayı başardı. Proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yürüttüğü AB-Türkiye İklim Değişikliği Hibe Programı çerçevesinde 200'den fazla proje arasında başarılı bulunan 25 projeden biri olarak seçilmiştir.

Proje kapsamında, Kahramanmaraş'ta doğal su kaynakları ile tarımsal sulamadaki kayıpların en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Bu bağlamda, buharlaşma, sızıntı ve yüzeysel su kayıplarını önleyen kapalı sistem sulama altyapıları kurulacaktır. Ayrıca, farklı kapasitelerde toplam 6 adet su toplama havuzu inşa edilmesi planlanmaktadır. Bu havuzlar, yağmur sularının depolanarak yeniden kullanılması amacıyla yapılacaktır. Böylelikle, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi sağlanacak ve şehrin doğal afetlere karşı direnci artırılacaktır.

Proje, su yönetim süreçlerini daha etkin hale getirmek amacıyla dijital karar destek sistemi geliştirilmesini de içermektedir. Hibe desteği almaya hak kazanmasının ardından paydaş kurumların katılımıyla yapılan istişare toplantısı, Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı koordinesinde Şairler Tepesi'nde gerçekleştirilmiştir. Toplantıda projenin uygulama süreci, hedefleri ve yapılacak çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur.

Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Emrah Hatunoğlu, projenin Kahramanmaraş için önemli bir kazanım olduğunu vurgulamıştır. Hatunoğlu, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın yürütmüş olduğu Avrupa Birliği destekli İklim Değişikliği Hibe Programı kapsamında hazırladığımız projeyle paydaşlarımızla bir araya geldik. Türkiye genelinden 200’ün üzerinde başvuru yapılan programda başarılı bulunan 25 proje arasında yer aldık. Bu durum şehrimiz adına son derece sevindirici ve önemli bir gelişme." ifadelerini kullanmıştır.

Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlıklar Dairesi Başkanı Selahattin Uğur, proje kapsamında yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi vererek, "İlimizin su kaynaklarını daha verimli kullanmak amacıyla hayata geçirilecek bu proje kapsamında 6 havuzun ihalesi yapılmıştır. Bir havuzumuzun da hidrolik etüt raporlarının tamamlanmasının ardından yapımına başlanacaktır. Böylece toplam 7 havuz ilimize kazandırılmış olacaktır." açıklamasında bulunmuştur.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.