Elazığ'da Kurbanlık Seçerken Boynuz ve Diş Detaylarına Dikkat Edin
Elazığ'da kurbanlık seçimi yapacak vatandaşlar, hayvanların sağlığı kadar fiziksel özelliklerine de dikkat etmelidir. Yetiştiriciler, boynuz ve diş yapısının kurbanlık vasfı üzerindeki etkilerini vurguladı.
Elazığ'da Kurban Bayramı hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Tunceli ve Bingöl gibi çevre illerden getirilen hayvanların çiftliklere ulaşması sürüyor. Dördüncü kuşak yetiştirici Yiğithan Çopur, vatandaşların kurbanlık seçiminde dikkat etmeleri gereken bazı noktaları aktardı. Hayvanın boynuzundaki kırıkların ve diş eksikliklerinin, kurbanlık olarak kabul edilip edilmeyeceği üzerinde önemli etkiler yarattığını belirten Çopur, bu detayların göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kurbanlık hayvanların diş yapısının tam olması, parlak tüylerinin bulunması ve sağlıklı görünmesi gerektiği de vurgulandı. Hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı sisteminde kayıtlarının bulunmasının şart olduğunu belirtti.
Çiftliklere inen kurbanlık hayvanlarının sayısının arttığını söyleyen Çopur, "2026 Kurban satışlarımız başladı. Hayvanlarımız çiftliğimize inmeye başladı. Elazığ'daki hayvan satış ve kesim noktasında, gelen hayvanların çoğu kurbanlık niteliği taşıyor. Kuzu ve keçilerden oluşan hayvanlarımız, dördüncü kuşak olarak ailemizden devraldığım bu işte yer alıyor. Müşterilerimiz, hayvanlarını seçerek işaretlemeye başladı. Profesyonel kesimhanemizde, hayvanların kesimi İslami usullere uygun olarak gerçekleştirilmekte." dedi.
Kurbanlık Alacaklar İçin Öneriler
Kurbanlık alacak vatandaşların dikkat etmeleri gereken hususları da aktaran Çopur, "Kurban olabilme kriterleri arasında boynuzlarda kırık ve dişlerde eksiklik olmaması gerekir. Çok yaşlı ve zayıf hayvanlardan kurbanlık alınmamalıdır. Hayvanınıza bakarak, güzel, parlak, sağlam ve topal olmayanları seçin. Bütçeniz ne olursa olsun, en iyi hayvanı almaya çalışın. 81 ilden buraya yoğun ilgi var. Bunun sebebi, hayvanlarımızın Tunceli ve Bingöl'den gelmesidir. Tunceli'de yetişen hayvanların eti, Bingöl meşesiyle beslenen hayvanların etiyle farklılık gösteriyor. Ayrıca, görüntülü arama ile hayvan seçimi yapan müşterilerimiz ve vekaletle kesim yaptıranlar da var. Tarım ve Orman Bakanlığı'nda tüm hayvanların küpe kayıtları bulunmaktadır." şeklinde konuştu.