Yerel »

Konya Karapınar'da Dolaman Mantarından Günde 60 Bin Lira Gelir Elde Ediliyor

Konya'nın Karapınar ilçesinde dolaman mantarı toplayarak günde 60 bin lira gelir elde eden Sait Alkış, 4 arkadaşıyla birlikte bir günde 150 kilo mantar topladı.

Konya'nın Karapınar ilçesinde, "Dolaman kurdu" olarak bilinen 43 yaşındaki Sait Alkış, 25 yıldır dolaman mantarı (kuzugöbeği) topluyor. Tecrübesi sayesinde toprak altındaki dolaman mantarlarını kolaylıkla tespit eden Alkış, diğer toplayıcılara kıyasla günde ortalama 40 kilogram mantar bulabiliyor. Arkadaşlarıyla birlikte günlük toplamda 150 kilo dolaman mantarı topladıklarını belirtiyor.

Dolaman Mantarı Toplama Süreci

Sait Alkış, dolaman mantarının yağışlarla birlikte toplandığını ifade ediyor. "2007’de topladım. Araba, ev aldım. Bu yıl havaların yağışlı olmasından dolayı dolaman mantarı iyi oldu. Ankara, Polatlı, Yunak, Kırşehir ve Eskişehir gibi yerlerde geziyoruz, kamp kuruyoruz ve 3-4 gün kalıyoruz. Günde 35-40 kilogram dolaman topluyorum, fiyatı ise 1.500 ile 1.700 lira arasında değişiyor" diye ekliyor.

Dolaman Mantarının Faydaları

Elindeki demirle dolamanın olduğu yeri tespit ettiğini belirten Alkış, "Toprağından ve arazisinden anlıyorum. Türkiye’nin dört bir yanından sipariş alıyoruz. Mantarları vatandaşlara kargo ile gönderiyoruz. Dolaman mantarının çok lezzetli böreği, közde kebabı ve tavada kavurması yapılabiliyor. Protein açısından zengin ve oldukça faydalı bir mantar türüdür. Bu yıl 25 Mart'ta toplama sezonuna başladık ve bugüne kadar yaklaşık 2.5 ton dolaman mantarı topladık" ifadelerini kullanıyor.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.