Ankara'da Adalet Bakanı Gürlek, 15-18 yaş arası çocuklara yetişkinlerle aynı oranda ceza verilmesine yönelik düzenleme yaptıklarını duyurdu.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, suça sürüklenen çocuklarla ilgili yeni düzenlemeleri Ankara Hakimevi’nde milletvekilleriyle gerçekleştirdiği istişare toplantısında açıkladı. Bakan Gürlek, 15-18 yaş aralığındaki çocukların adam öldürme gibi ağır suçlardan ötürü yetişkinlerle aynı ceza almasını sağlayacak bir düzenleme yapıldığını belirtti.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, toplantıda yaptığı konuşmada, suça sürüklenen çocukların ceza uygulamalarında özellikle 15-18 yaş arasındaki bireylerin yetişkinlerle aynı oranda ceza alması gerektiğine dikkat çekti. Bu düzenlemenin yargı hizmetlerinin hızlandırılması ve erişilebilirliğinin artırılması amacıyla hayata geçirildiğini ifade etti. Bakan Gürlek, adliye, lojman, hakim, savcı ve personel ihtiyaçları gibi konuların yanı sıra vatandaşların taleplerinin de kendileri için önemli olduğunu vurguladı.
Gürlek, özellikle suça sürüklenen çocuklara verilen cezaların artırılması yönünde toplumda bir ihtiyaç olduğunu belirterek, "Son zamanlarda bazı olumsuz eylemler yaşandı. Verilen cezalar, toplumda cezasızlık algısı oluşturuyordu. Bu nedenle 15-18 yaş aralığındaki çocukların ağır suçlardan dolayı yetişkinlerle aynı oranda ceza almasını sağlayacak düzenlemeyi yaptık" dedi.
Okul Çocukları İçin İzleme ve Takip
Bakan Gürlek, okullardaki çocuklarla ilgili de çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. 11 yaşından itibaren suça karışmış çocukların gözlemlenmesi ve takip edilmesi gerektiğini belirten Gürlek, ailelerin de ziyaret edilerek çocukların durumlarının kayıt altına alınmasının önemine değindi. Bu konuda Aile Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı ile ortak bir komisyon kurduklarını açıkladı.
Sosyal Medya Düzenlemeleri Üzerine
Gürlek, sosyal medya düzenlemeleri hakkında da bilgi verdi. Belirli katalog suçlar için kimlik doğrulama sistemine yönelik hükümler üzerinde çalışıldığını belirten Bakan Gürlek, vatandaşların kayıt altına alınması iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Yargı makamlarının talebiyle belirli suçların soruşturulması kapsamında kimlik bilgilerinin tespit edilmesinin amaçlandığını kaydetti. Ayrıca, sosyal medya platformlarına kimlik doğrulamayla giriş düzenlemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.