Ekonomi »

Ankara'da ATO Başkanı Baran, Asgari İşçilik Uygulamasında Hakkaniyetli Sistemin Getirildiğini Açıkladı

Ankara'da ATO Başkanı Gürsel Baran, inşaat sektöründe uzun süredir sorun olan SGK asgari işçilik uygulamasının yeni yönetmelikle çözüme kavuştuğunu belirtti. Baran, yeni düzenlemeyle sektörde adil bir hesaplama sisteminin hayata geçirildiğini ifade etti.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, inşaat sektöründe uzun zamandır devam eden SGK asgari işçilik uygulamasına ilişkin sorunların Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik ile çözüldüğünü duyurdu. Baran, "Yeni düzenlemeyle sektörde daha adil ve hakkaniyetli bir hesaplama sistemi hayata geçirildi" dedi.

Ayrıca, ATO’nun çalışmaları sayesinde Türkiye genelinde yaklaşık 150 bin müteahhidin inşaat bitiminde Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan "ilişiksiz belgesi" alırken karşılaştıkları sorunlar için düzenlemenin değiştiğini aktardı. Gürsel Baran, 35 No’lu İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi’nin yürüttüğü çalışmaların sonuç verdiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’a teşekkür etti.

Baran, inşaat sektörünün Ankara’daki yaklaşık 40 bin ve Türkiye genelindeki 150 bin üyesini etkileyen bu önemli sorunun çözülmüş olmasının sevindirici olduğunu kaydetti. Mevcut uygulamada, özellikle birden fazla yıla yayılan inşaat projelerinde prime esas kazanç tutarının yüksek hesaplandığını vurguladı. Yeni düzenlemeye dair bilgi veren Baran, inşaatların tamamlandığı yıl içerisinde maliyet hesabının geçerli birim maliyet bedelinin esas alınarak yapılacağını açıkladı. Baran, inşaatın bitirildiği yıldan sonraki yıllarda ise maliyet hesabının, o yıl dışındaki birim maliyet bedellerinin aritmetik ortalamasına göre gerçekleştirileceğini belirtti.

Düzenleme ile sektörde önemli bir maliyet kaleminin daha gerçekçi seviyeye indirildiğini ifade eden Baran, "Bu değişiklikle inşaat sektöründe asgari işçilik uygulaması konusunda hakkaniyetli bir hesaplama sistemi oluşturuldu. Komitemizin yaptığı çalışma, ülke genelinde faaliyet gösteren tüm müteahhitlere fayda sağladı" dedi.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.