Eğitim »

Erzincan'da Geleceğin Coğrafya Öğretmenleri İçin Saha Araştırması Yapıldı

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde 11 ili kapsayan saha araştırması gerçekleştirdi. Araştırma, akademisyenler ve öğretmen adaylarının katılımıyla gerçekleşti.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Ana Bilim Dalı, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan saha araştırmasını 11-18 Mayıs 2026 tarihleri arasında gerçekleştirdi. Bu araştırma, bölgedeki üniversitelerin iş birliği ile hayata geçirildi ve akademisyenler ile coğrafya ve sosyal bilgiler öğretmen adayları katıldı.

Proje, Prof. Dr. Ali Balcı, Dr. Öğr. Üyesi Salih Yıldırım ve Arş. Gör. Yusuf Mert Üstün'ün koordinasyonunda yürütülüyor. Ayrıca, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı'ndan Arş. Gör. Hamit Çalışkan ile Trakya Üniversitesi'nden Arş. Gör. Ertuğrul Alper Kurban da projeye destek verdi.

Araştırma sırasında Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Erzurum ve Erzincan illerinde fiziki ve beşeri coğrafya üzerine incelemeler yapıldı. Ekip, Göksu Travertenleri ve Mavi Göl'de jeomorfolojik oluşumları incelemenin yanı sıra Sümela Manastırı çevresindeki ladin ormanlarının ekolojik yapısını değerlendirdi.

Ayrıca, Uzungöl ve Ayder Yaylası çevresindeki turizm faaliyetlerinin mekansal etkileri ve yapılaşma süreçleri de analiz edildi. Kars'ta, Rus döneminden günümüze uzanan ızgara planlı şehir yapısı incelendi. Iğdır'daki Tuzluca Tuz Mağaraları'nda kaya tuzu oluşumu ve bölgenin ekonomik potansiyeline dair gözlemler yapıldı.

Erzincan'da, Girlevik Şelalesi bölgesinin jeolojik yapısı yerel akademisyenlerin katkılarıyla incelendi. Arazi çalışmaları süresince farklı üniversitelerden akademisyenler de ekibe rehberlik ederek bölgenin coğrafi, jeolojik ve sosyoekonomik yapısına ilişkin bilgi verdiler.

Prof. Dr. Ali Balcı, saha çalışmalarının coğrafya eğitiminin temel unsurlarından biri olduğunu vurguladı. Coğrafyanın yalnızca sınıf ortamında öğretilmeyeceğini belirten Balcı, "Arazi çalışmaları coğrafya eğitimi için en temel ve vazgeçilmez metodolojidir. Doğa, şehirler, ormanlar, vadiler, sanayi ve turizm alanları coğrafyanın laboratuvarıdır," ifadelerini kullandı.

Program çerçevesinde öğretmen adayları, uygulamalı harita çalışmaları, yön bulma etkinlikleri, klimatolojik analiz ve grafik çizim uygulamaları gibi çeşitli etkinliklere katıldılar.


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.