Kayseri'de Kurban Bayramı Öncesi "Köpek Kisti" Uyarısı Yapıldı
Kayseri'de Kurban Bayramı öncesinde, hidatik hastalığı hakkında uyarılarda bulunan Doç. Dr. Türkmen Bahadır Arıkan, enfekte yumurtaların köpekler aracılığıyla insanlara bulaşabileceğini belirtti.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Kurban Bayramı öncesinde yapılan uyarılarda, hidatik hastalığı üzerine önemli bilgiler veren Acıbadem Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Türkmen Bahadır Arıkan, halk arasında "köpek kisti" olarak bilinen bu hastalığın, paraziter bir enfeksiyon olduğunu ifade etti. Echinococcus granulosus adı verilen bu parazit, çakal ve köpek gibi etçil hayvanların bağırsaklarında yaşar. Parazit, köpeklere zarar vermemekle birlikte, köpeklerin bağırsaklarında yumurtlayarak milyonlarca yumurtayı dış ortama yayabilir. İnsanlar, bu yumurtaları enfekte köpeklere dokunduktan sonra elin ağza götürülmesi veya enfekte su, meyve ve sebzelerin tüketilmesi yoluyla alabilirler. Parazitin yumurtaları dış ortamda bir yıl boyunca canlı kalma özelliğine sahiptir. İnsanlarda hastalık, genellikle karaciğerde, daha az oranda akciğerde ve diğer organlarda ortaya çıkar. Hastalık başlangıçta belirti vermezken ilerleyen dönemlerde kistlerin boyutları 15-20 santimetreye ulaşabilir. Bu durum, karaciğerde tıkanıklıklara ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Tanısı ultrason ile konulan hastalığın tedavisi ise girişimsel radyoloji veya cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir.
Hastalıktan Korunma Yöntemleri
Hastalığa yakalanmamak için neler yapılması gerektiğini de belirten Doç. Dr. Arıkan, enfekte hayvanların etlerinin derin şekilde gömülmesi gerektiğini ve serbest dolaşan köpeklerin yılda dört kez antiparaziter ilaçlarla tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi ve el hijyenine dikkat edilmesi önemlidir. Özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerinin bol su ve sabunla yıkanması gerektiği, sebzelerin iyice yıkanarak tüketilmesi ve köpek dışkılarının toplanarak çöpe atılması gerektiği ifade edildi. Bu önlemlerle kist hidatik hastalığı ile etkin bir mücadele yürütülebileceği belirtildi.