Limasol'da AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Rusya'nın müzakerelerde şahıslara odaklanma stratejisine karşı uyarıda bulundu.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Limasol'da düzenlenen toplantıda, Rusya'nın müzakerelerdeki tutumuna dikkat çekti. Kallas, "Bu, Rusya'nın bizi içine çekmek istediği bir tuzak. Bu tuzağa düşmeyelim" uyarısında bulundu.
AB dışişleri bakanları, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Limasol kentinde gayriresmi bir toplantıda bir araya geliyor. Toplantının öncesinde açıklamalarda bulunan Kaja Kallas, Hindistan ve Suudi Arabistan'dan gelen konuklarla Orta Doğu'daki durumları ele aldıklarını ifade etti. Kallas, "Anlaşmanın imzalanmasını bekliyorduk, ancak henüz imzalanmadı. Hürmüz Boğazı'nda savaş ve barış arasında garip bir durum var. Seyrüsefer özgürlüğüne saygı gösterilmesi herkesin çıkarına çünkü bunun için yüksek bir bedel ödüyoruz" dedi.
Rusya'nın Rolü ve Barış Süreci
Kallas, toplantıda Rusya'nın rolünün de ele alınacağını belirterek, "Barış görüşmelerinde pek bir ilerleme yok. Savaş alanında Rusya'nın geri planda kaldığını görüyoruz. Dışişleri bakanlarıyla Rusya'ya yönelik temel taleplerimizi görüşmek için en uygun yer burasıdır" şeklinde konuştu. Uzun süreli ve sürdürülebilir bir barışın önemine de vurgu yapan Kallas, hesap verebilirlik gibi unsurların da dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
Rusya'nın Tuzağına Düşmeyelim
Kallas, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerde AB'nin kim tarafından temsil edileceği konusunun tartışılmasıyla ilgili olarak, "Şahsiyetlere odaklanmak Rusya'nın tuzağı olabilir. Bu tuzağa düşmeyelim. Müzakereler her zaman bir ekip çalışmasıdır" dedi. AB'nin mutlaka temsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Kallas, "Bireysel üyeler olarak değil, Avrupa olarak birlikte çalışmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Gürcistan ve Moldova'daki Rus Birlikleri
Kallas, muhtemel müzakerelerde ele alınacak konular arasında Gürcistan ve Moldova'daki Rus birliklerinin çıkarılması gerektiğini ifade etti. "Rusya'nın uluslararası anlaşmalara uyması ve komşularına saygı göstermesi gerekiyor. Ayrıca, diğer ülkelerdeki seçimlere müdahale etmemesi de Avrupa'nın güvenlik çıkarları açısından önemlidir" dedi. Kallas, Rusya'nın yaklaşımının maksimalist olduğunu belirterek, Avrupa'nın güvenliği için net bir duruş sergilemenin önemine dikkat çekti.