Mersin’in "Atom Karıncası" Çogem Müdürü Mustafa Sarı Yaş Haddinden Emekliye Ayrıldı
Mersin’de çocukların sokağın risklerinden korunması, çocuk işçiliğinin önlenmesi ve kuşaklar arası bağların güçlendirilmesi adına uzun yıllardır çok sayıda başarılı projeye imza atan, kamuoyunun yakından tanıdığı Mersin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesindeki Çocuk ve Gençlik Merkezi (ÇOGEM) Müdürü Mustafa Sarı, 1 Haziran itibarıyla yaş haddinden emekli oluyor.
Kentte görev yaptığı süre boyunca bitmek bilmeyen enerjisi nedeniyle "Atom Karınca" lakabıyla anılan Sarı, 22 yıllık görev süresince 22 büyük sosyal projeyi başarıyla hayata geçirdi.
Projeleri Milli Eğitim Bakanlığı Müfredatına Girdi
Mustafa Sarı’nın Mersin’de geliştirdiği çocuk odaklı yerel modeller, kısa sürede Türkiye genelinde dikkat çekerek diğer illere de örnek oldu. Sarı tarafından hazırlanan ve uygulanan projeler, 2017 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Sosyal Bilgiler ders kitabında yer alarak, 81 ildeki öğrencilere ders olarak okutulmaya devam ediyor.
Üç Müdürlüğü Birden Başarıyla Yönetti
Görev süresi boyunca sadece çocuklara değil, toplumun farklı kesimlerine de dokunan Mustafa Sarı; ÇOGEM Çocuk ve Gençlik Merkezi Müdürlüğü, Çocuk Koruma Mobil Ekipler Müdürlüğü ve Mersin İl Çocuk Hakları Koordinatörlüğü görevlerinin yanı sıra 60 Yaş Üstü Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezi Müdürlüğü olmak üzere üç ayrı birimin sorumluluğunu aynı anda ve başarıyla yürüttü.
Özellikle sokakta çalışan çocukların eğitime kazandırılması ve sokağın tehlikelerinden korunması konusundaki kararlı çalışmalarıyla bilinen Sarı, Mersin’de çocuk hakları konusunda adeta bir dönüm noktası oldu.
"Yüzyılın Projesi" ile Kuşaklar Buluştu
Mustafa Sarı, sosyal hizmet alanında "yüzyılın projesi" olarak nitelendirilen kuşaklar arası çocuk-yetişkin buluşması ve dede-torun kaynaşması projelerinin de mimarı oldu. Yaşlılar ile çocukları aynı çatıda ve etkinliklerde buluşturarak toplumsal hafızanın ve sevgi bağının aktarılmasını sağlayan projeler, Türkiye genelinde büyük takdir topladı.
Kent vizyonuna da katkı sunan Sarı; Mersin’de hayata geçirilen Çocuk Hakları Hatıra Ormanı ve Çocuk Hakları Durakları gibi farkındalık projeleriyle hem çocukların hem de yetişkinlerin sevgisini ve duasını kazandı.
"Böyle Bürokratlara Türkiye’nin İhtiyacı Var"
2004 yılından bu yana Mersin’de sosyal hizmetlerin her alanında aktif, dinamik ve çözüm odaklı bir belediyecilik/bürokrasi anlayışı sergileyen Mustafa Sarı’nın emeklilik kararı kentte hüzünle karşılandı. Mersin kamuoyu, "Atom Karınca" lakaplı Sarı gibi vizyoner, sahada aktif ve insan odaklı çalışan bürokratlara hem Mersin’in hem de Türkiye’nin her zaman ihtiyacı olduğu görüşünde birleşiyor.