Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve ABD Başkanı Trump, Hürmüz Boğazı’nın güvenliği için görüştü.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hürmüz Boğazı’nın güvenliğini sağlamak amacıyla ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider, Hürmüz Boğazı’nda oluşturulan çok uluslu savunma misyonuna vurgu yaptı.
Macron, görüşme sırasında Trump’ı ABD ve İran arasında hızlı bir anlaşmaya varılması için gösterdiği kararlı çabalarından dolayı övdüğünü belirtti. Ayrıca, "Bu çabaları desteklemeye ve uygulanmasında üzerimize düşene hazır olduğumuzu ifade ettim" dedi. Görüşmede, Hürmüz Boğazı’nın güvenliğini sağlamak ve yeniden açmak için kurulan uluslararası misyonun amacına da değinildi.
Macron, "İngilizler ve ortaklarımızla birlikte kurduğumuz bu misyon, bir anlaşmaya varılır varılmaz devreye girmeye hazır olacak" ifadelerini kullandı. Ayrıca, daha kapsamlı müzakerelere, özellikle de anlaşmanın nükleer boyutuyla ilgili olarak, uzmanlık ve imkân sunmaya da hazır olduklarını dile getirdi.
Macron, açıklamalarında Lübnan’a da değinerek, "Başkan Trump’ın Lübnan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını memnuniyetle karşılıyoruz. Güçlü bir ateşkesin ve Lübnan yetkililerine yönelik kolektif desteğimizin önemini vurguluyoruz" dedi.