Kültürel Miras Ziyaretçileri Efes, Hierapolis ve Göbeklitepe'yi Tercih Etti
Kurban Bayramı'nda Türkiye genelinde müze ve ören yerlerine 1 milyon 514 bin 211 ziyaretçi geldi. En çok ilgi gören yerler arasında Efes, Hierapolis ve Göbeklitepe öne çıktı.
Kurban Bayramı süresince Türkiye'deki müze ve ören yerlerine olan ilgi büyük bir artış gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, toplamda 1 milyon 514 bin 211 ziyaretçi bu yerleri ziyaret etti. Ziyaret edilen en popüler yerler arasında Efes Ören Yeri 119 bin 143, Hierapolis (Pamukkale) 113 bin 34 ve Göbeklitepe 65 bin 446 ziyaretçi ile öne çıktı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından bayram boyunca yaşanan yoğun ziyaretçi hareketliliğine dair verileri paylaştı.
Bayram tatili boyunca müze ve ören yerlerindeki ziyaretçi yoğunluğu, Türkiye’nin kültür turizminin ne kadar canlı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bakan Ersoy, müzecilikteki yenilikler ve restorasyon çalışmalarının bu ilgiyi artırdığını ifade etti. Bayram boyunca 1 milyon 514 bin 211 ziyaretçiyi ağırladıklarını belirten Ersoy, bu sayıların Türkiye genelindeki kültür rotalarının ne kadar cazip hale geldiğini gösterdiğini vurguladı.
Kültürel mirasımıza yönelik yoğun ilgi, bayram tatilinin her gününde kendini gösterdi. Arife günü 163 bin 815, bayramın birinci gününde 150 bin 086, ikinci gününde 208 bin 907, üçüncü gününde 252 bin 127 ve dördüncü gününde 219 bin 017 ziyaretçi müze ve ören yerlerini tercih etti. Bayram tatilinin ardından gelen pazar günü ise 118 bin 310 ziyaretçi kültürel alanları dolaştı.
Kültür rotalarındaki bu yoğunluğu değerlendiren Bakan Ersoy, müzelerin ve ören yerlerinin ziyaretçi odaklı uygulamaları ve yeni müzecilik anlayışıyla her geçen gün daha fazla ilgi gördüğünü belirtti. Türkiye'nin dört bir yanındaki kültürel alanlar, bayramda adeta ziyaretçi akınına uğradı. Bu durum, ülkenin kültürel zenginliklerini keşfetmek isteyenlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
En çok ziyaret edilen kültür durakları arasında Zelve-Paşabağlar Ören Yeri 55 bin 492 ve Zeugma Mozaik Müzesi 48 bin 843 ziyaretçi ile dikkat çekti. Ayrıca Göreme Ören Yeri 48 bin 291, Trabzon Sümela Manastırı 37 bin 562, Antalya Phaselis Ören Yeri 33 bin 919, Galata Kulesi 29 bin 587 ve Nevşehir Derinkuyu Yeraltı Şehri 27 bin 626 ziyaretçi ile sıralamada yer aldı.