Şanlıurfa'da Nisan ve Mayıs Aylarında Üretilen Keme Kebabı, Haziranda da Tezgahlarda Yerini Aldı
Şanlıurfa’da her yıl nisan ve mayıs aylarında ilkbahar yağışlarıyla ortaya çıkan keme mantarı, bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle haziranda da tezgahlarda yer buldu. Keme mantarının etle buluştuğu keme kebabı, lezzeti ile dikkat çekiyor.
Yer altında yetişen ve patatesi andıran görünümü ile dikkat çeken keme, dağlık bölgelerde yağışlara bağlı olarak ortaya çıkıyor. Köylüler tarafından toplanan bu özel mantar, tezgahlarda satışa sunuluyor. Kilosu kalitesine göre 1.000 ile 2.000 TL arasında değişiklik gösteren keme, yüksek fiyatına rağmen yoğun ilgi görüyor.
Keme kebabı, toplanan keme mantarının lokantacılar tarafından alınıp kebaba dönüştürülmesi ile hazırlanıyor. Kebap ustaları, bu özel mantarı etle birleştirip şişe dizerek özenle pişiriyor. Keme kebabı genellikle közlenmiş biber ve yeşil soğan ile servis ediliyor. Haziran ayında da menülerde yer alan bu kebap, vatandaşlar tarafından fiyatına bakılmaksızın tadılması için tercih ediliyor.
Keme mantarı satıcısı Ahmet Fadıl, "Keme mantarının suyu göze faydalıdır. Göze damlatıldığında çok fayda sağlar. Tadı çok güzel ve yüksek proteinlidir. Fiyatı 1.000 liradan başlayıp 1.500, 1.700, 2.000 liraya kadar devam ediyor. Bu keme mantarını genellikle lokantacılar alıyor. Şanlıurfa’dan kargoyla İstanbul’a, Adana’ya, Mersin’e keme mantarını gönderiyoruz" dedi.
Müşterilerden Halil Çalışkan ise, "Keme, mart ve nisan aylarında boş arazilerde ortaya çıkan patates görünümlü şifalı bir mantar türüdür. Bu mantardan kebap yapılıyor ve ilaç yapılıyor. Çok faydalı bir besin olduğu için biz de gelip aldık" şeklinde konuştu.
Mehmet Barış Yavuz, "Bizim için bu vazgeçilmez bir üründür. Zırhla kıyılmış etle karıştırıp kebap yapıyoruz. Akşam yemeklerinde, parça etle birlikte pişirip pilavla birlikte tüketiyoruz. Öğle yemeklerinde yumurta ile pişirip yiyoruz. Tadı çok güzel, herkesin denemesini isterim. Ben 1.500 liraya aldım. Yarım kilosunu kebap, diğer yarım kilosunu ise kavurma yapacağım" ifadelerini kullandı.
Kentin kebap ustalarından Ümit Bozkurt, "Keme kebabının iki aylık ömrü vardır. Nisan ve mayıs aylarında bahar aylarının vazgeçilmez yiyeceğidir. Keme kebabı şifa deposudur. Şu anda taleplere yetişemiyoruz. Turistlerin de ilgisi yoğun oluyor. Yağmurlu havalarda şimşek çakması ile meydana gelen keme mantarını, arazilerde topladıktan sonra buraya getirip kebap yaparız. İki şekilde kebabını yapıyoruz, biri tike diğeri ise haşhaş şeklinde olanıdır. Yanında garnitür olarak yeşil soğan, limon, biber ve köz domates servis ediliyor. Yanında isteyen nane ve maydanoz da tüketebiliyor. Bu kebap Şanlıurfa gastronomisinde tescillenmiş bir kebap çeşididir" dedi.
Lokanta işletmecisi Necip Özbek de, "İnanılmaz bir taleple karşı karşıyayız. Tabi çok pahalı bir ürün, bunun fiyatı 1.500 ile 2.000 TL arasındadır. Kısa bir süre içerisinde tüketildiği için bazen taleplere yetişemiyoruz. Şanlıurfa’ya gelen turistler de yoğun ilgi gösteriyor. Bu keme kebabı, ender bulunan bir ürün olduğu için bazen taleplere maalesef yetişemiyoruz" diye konuştu.
Keme kebabını ilk kez deneyen müşteriler de tadının çok güzel olduğunu belirterek, herkese denemelerini tavsiye ettiler.