Isparta Güneykent'te 1950'lerden kalma gül yağı fabrikası binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
Isparta'nın Güneykent beldesinde bulunan tarihi gül yağı fabrikası, her sezon ortalama 5 ila 6 bin ziyaretçiyi ağırlayarak, gül turizminin önemli bir merkezi haline geldi. 1950'li yıllardan beri faaliyet gösteren bu tesis, gül işleme sürecini ziyaretçilere sunarak, bölgenin kültürel mirasını yaşatıyor.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Dünya gül yağı üretiminin merkezi olan Isparta’da, 75 yılı aşkın bir geçmişe sahip tarihi gül yağı fabrikası, her yıl binlerce ziyaretçi tarafından ilgiyle karşılanıyor. Güneykent beldesinde yer alan bu tesis, geçmişte gül yağı üretiminde kullanılan yapısıyla günümüze ulaşmayı başardı. Ziyaretçilere, gül kültürünü tanıtan ve gülün işlenme aşamalarını gösteren bir merkez olarak hizmet veren fabrika, tarihi ekipmanlar ve üretim alanlarıyla geçmişteki üretim süreçlerini yakından görme imkanı sunuyor. Gül sezonunun başlamasıyla birlikte hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken tesis, bölgedeki ziyaretçilerin önemli uğrak noktalarından biri olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, fabrikada gülden üretilen çeşitli ürünlerin tanıtıldığı alanlar ve sosyal etkinliklerin yapılabileceği bölümler de mevcut. Özellikle hafta sonları yoğun bir ziyaretçi akışının gözlemlendiği bu tesise, günlük olarak birçok tur otobüsü gelmektedir. Sezon boyunca toplam ziyaretçi sayısının 5 ila 6 bin kişiye ulaştığı tahmin ediliyor. Gül Festivali ve hasat döneminin etkisiyle, önümüzdeki günlerde ziyaretçi sayısında daha da artış bekleniyor. Yaklaşık 75 yıllık geçmişiyle bu tarihi gül yağı fabrikası, Isparta’nın gül mirasını gelecek nesillere aktaran önemli bir kültürel değer olarak öne çıkıyor.
Tarihi Fabrika Ziyaretçilere Gülün Sürecini Anlatıyor
Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan, Güneykent’teki tarihi gül yağı fabrikasının ziyarete açık olduğunu belirterek, "Şu anda 1950’lerde inşa edilen gül yağı fabrikamızın içindeyiz. Bu fabrikayı, geçmişten beri korumaya çalıştık ve uygun şekilde yeniden düzenledik. Ziyaretçilerimizi burada tarihi bir gezinti ile ağırlıyoruz" dedi. Mayıs ayının ortasıyla birlikte gül hasadının başladığını ifade eden Işıdan, "Gül sezonunun açılmasıyla çiftçiler, 40 civarındaki alım merkezlerinden topladıkları gülleri bize getiriyor. Başta Kılıç, İslamköy ve Güneykent fabrikalarımız olmak üzere ürünlere dönüştürüyoruz" şeklinde konuştu.
Gülün Hikâyesi Bu Tesisle Yaşatılıyor
Işıdan, tesislerde ziyaretçilere gülün tarihi yolculuğunun anlatıldığını vurgulayarak, "Tamamen gül odaklı çalıştığımız için gülün hangi aşamalardan geçtiğini, nasıl işlendiğini ve gül yağına dönüştüğünü anlatıyoruz. Ayrıca, katma değerli ürün sağlamak amacıyla kozmetik ürünlerimiz de mevcut. Ziyaretçiler, gülden ürettiğimiz ürünleri deneme fırsatı buluyor" ifadelerini kullandı.
Gül Turizmi İçin Yoğun Çaba Gösteriliyor
Güneykent’te kurulan sosyal tesislerle ziyaretçilerin ağırlanmasına dikkat çeken Işıdan, "Burada, sadece bizim için değil, Güneykent’e gelen tüm misafirlerimiz için bir tesis oluşturduk. Misafirlerimiz, burada güllü kahve ve çay içerek dinlenme fırsatı bulabiliyorlar. Bu şekilde gül turizmi kapsamında hizmet vermek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi. Geçen yıl yaşanan zirai donun etkisiyle gül hasadının düşük olduğunu hatırlatan Işıdan, "Geçen sene zirai don nedeniyle verimli bir gül hasadı olmamıştı. Ancak bu sene havaların uygun gitmesiyle ve Gül Festivali’nin programlanmasıyla yoğun bir misafir kitlesi bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Hafta Sonları Ziyaretçi Akınına Uğruyor
Hafta sonlarında yoğun ziyaretçi kalabalığına karşılaştıklarını belirten Işıdan, "Cumartesi ve Pazar günleri günde 15-20 otobüs kadar ziyaretçimizi ağırlamaya çalışıyoruz. Isparta’mızı ve gülümüzü en iyi şekilde tanıtmak için çaba gösteriyoruz" dedi.
Bu Yıl 13 Bin Ton Gül Rekoltesi Bekleniyor
Turizm hareketliliğinin geçen yıla yakın seviyelerde olduğunu ifade eden Işıdan, "Bu yılki durum, geçen seneye benzer. Hafta sonları 30-40 otobüs, günlük bin - bin 500 civarında tur otobüsü gelmektedir. Hafta içinde de bireysel ziyaretçilerimiz oluyor. Ancak mevcut ekonomik koşullardan dolayı artış olmayabilir. Şu anda programlanmış misafir sayımız haftalık 5 ila 6 bin civarında" şeklinde konuştu.
Daha Verimli Bir Sezon Bekleniyor
Gül üretiminde bu yıl artış beklediklerini ifade eden Işıdan, "Gülbirlik olarak yaklaşık 1,500 ton ile 2,000 ton arasında gül işliyoruz. Ancak Isparta’da bu yıl 12,000 ile 13,000 ton arasında gül olacağını tahmin ediyoruz. Yağışların ve geçen seneki zirai donun yaşanmaması üretimi olumlu etkiliyor. Ancak ilerleyen günlerde aşırı sıcakların olması durumunda gülün açması azalabilir. Sonuç olarak, geçen seneden daha fazla gül bekliyoruz ve şu anda 13,000 ton civarında bir rekolte öngörüyoruz" dedi.