Ordu'da 5 Aylık Sürede 3 Bin 900 Şüpheli Yakalandı
Ordu'da 5 aylık asayiş raporu açıklandı. Aranması bulunan 3 bin 900 şüpheli yakalandı. Vali Muammer Erol, çeşitli suçlarla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Ordu Valisi Muammer Erol, 2026 yılı Mayıs ayında il genelinde gerçekleştirilen asayiş, narkotik, siber suçlar, terör, kaçakçılık ve göçmen kaçakçılığıyla ilgili yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Bu süreçte, polis ve jandarma ekipleri tarafından toplamda 5 ay içinde aranması bulunan 3 bin 900 şüpheli yakalandığı bildirildi.
Vali Erol, Ordu Valiliği toplantı salonunda düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında, İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgiler sundu. Kişilere karşı işlenen 10 önemli suç kategorisinde aydınlatma oranının yüzde 99,8 olduğunu belirten Erol, 2025 yılı Mayıs ayına göre, 2026 yılı Mayıs ayında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun yüzde 37,5, çocuğun cinsel istismarının yüzde 15,4, kasten yaralamanın yüzde 2,9 ve cinsel saldırının ise yüzde 10,3 oranında azaldığını ifade etti. Konut dokunulmazlığının ihlali, kişilerin huzur ve sükununu bozma, hakaret ve tehdit suçlarında sınırlı bir artış yaşandığını dile getiren Erol, genel toplamda kişilere karşı işlenen olay sayısında yüzde 0,08 oranında bir azalma meydana geldiğini kaydetti.
Mal varlığına karşı suçlarda düşüş
Mal varlığına karşı işlenen suçlarda da önemli bir düşüş yaşandığını belirten Erol, motosiklet hırsızlığının yüzde 20, oto hırsızlığının yüzde 100, evden hırsızlığın yüzde 3,5, işyerinden ve kurumdan hırsızlığın yüzde 5,3, yağmanın yüzde 20 ve dolandırıcılığın yüzde 3 oranında azaldığını açıkladı. Ancak otodan hırsızlık olaylarında artış görüldüğünü ifade eden Vali Erol, mal varlığına karşı işlenen suçların genel toplamında yüzde 14,5 oranında bir azalma yaşandığını, aydınlatma oranının ise yüzde 96,6 olduğunu belirtti.
Aranan şahıslar hakkında bilgiler
Aranan şahıslara yönelik gerçekleştirilen çalışmalarda hapis cezası bulunan 1.221 kişinin yakalandığını açıklayan Erol, ifade için aranan 2.687 kişi hakkında da işlem yapıldığını belirtti. Asayiş uygulamalarında toplamda 113 tabanca, 112 av tüfeği, 84 kurusıkı tabanca ve 1 uzun namlulu tüfek ele geçirilirken, bu süreçte 344 kişi hakkında işlem yapıldığı açıklandı.
Kaçakçılıkla mücadele
Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında yılın ilk 5 ayında toplam 198 operasyon gerçekleştirildiğini belirten Erol, bu operasyonlar sonucunda 345 kişi hakkında işlem yapıldığını, 23 kişinin tutuklandığını, 53 kişinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını ifade etti. Operasyonlar sırasında binlerce kaçak ürün ile birlikte 610 litre alkollü içki, 769 kilogram tütün ve 1 milyon 12 bin 400 adet makaron ele geçirildi.
Uyuşturucu ile mücadelede önemli başarılar
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında toplamda 838 operasyon gerçekleştirildiğini belirten Vali Muammer Erol, uyuşturucu imal ve ticareti suçlarına yönelik 88 operasyonda 93 kişinin tutuklandığını, 57 kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını açıkladı. 'Uyuşturucu kullanmak ve bulundurmak' suçları kapsamında ise 750 operasyon yapıldı. Bu operasyonlar sonucunda toplam 5 kilo 715 gram uyuşturucu madde, 3 bin 336 adet sentetik hap ve 12 kök kenevir ele geçirildi.
Siber suçlar ve trafik kazaları
Siber suçlarla mücadele kapsamında, asayiş, terör, güvenlik, narkotik ve kaçakçılık alanlarında toplam 676 şahıs ve hesap hakkında işlem yapıldığı belirtildi. Terörle iltisaklı 5 kişinin tespit edildiğini ifade eden Vali Erol, yasa dışı bahis ve bilişim suçlarına yönelik operasyonlarda 17 kişinin tutuklandığını, çevrimiçi çocuk istismarına yönelik operasyonlarda ise 4 kişinin tutuklandığını açıkladı.
Mayıs ayı sonu itibarıyla 691 bin 135 aracın denetlendiğini belirten Erol, 76 bin 632 araca işlem yapıldığını bildirdi. İl genelinde meydana gelen bin trafik kazasında bin 376 kişinin yaralandığını ifade eden Erol, patpatların karıştığı 59 kazada ise 86 kişinin yaralandığını kaydetti. Tüm tedbirlere rağmen yılın ilk 5 ayında trafik kazalarında 13 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Erol, hayatını kaybedenlerden birinin patpat kazasında yaşamını yitirdiğini aktardı.
Vali Erol, ayrıca Ordu’da geçici koruma altında bulunan 677 Suriyeli göçmen olduğunu da sözlerine ekledi.