Muğla'da UMKE Ekiplerinin Katıldığı Tatbikat, Trafik Kazası Senaryosunu Başarıyla Uyguladı
Muğla'da gerçekleştirilen UMKE tatbikatında, toplu trafik kazası senaryosu uygulanarak sağlık ekiplerinin acil durumlara müdahale yetenekleri test edildi.
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen 20. Bölge UMKE kampı ve tatbikatı, Aydın, Muğla, Denizli ve Uşak illerinden yaklaşık 130 UMKE personelinin katılımıyla gerçekleşti. Tatbikatın amacı, afet ve acil durumlara müdahale kapasitesini artırmak ve kurumlar arası koordinasyonu güçlendirmekti.
Senaryo gereği, iki otomobil ve bir minibüsün karıştığı bir trafik kazası canlandırıldı ve toplamda 14 kişi yaralandı. Kaza ihbarı üzerine, olay yerine çok sayıda 112 Acil Sağlık ambulansı, UMKE ve jandarma ekibi sevk edildi.
Olay yerine ulaşan UMKE ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi araç içerisinde gerçekleştirdi. Yaralılar, durumlarının ciddiyetine göre sınıflandırıldı ve ambulanslara nakledilmeden önce araç içi ve dışındaki müdahaleler tamamlandı.
Tatbikatta, ekiplerin olay yönetimi, triyaj uygulamaları, yaralı tahliyesi ve sağlık kuruluşlarına sevk süreçleri uygulamalı olarak test edildi. Yetkililer, benzer eğitimlerin, afet ve acil durumlara hazırlık açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Eriş Başaran Akça, tatbikatın önemine vurgu yaparak, "Toplu bir trafik kazası senaryosunu gerçekleştirdik. Özellikle sürücü bölgelerinde sıkça karşılaştığımız bir durum. Muğla, iki havalimanı ve termik santralleriyle stratejik bir konumda. Ayrıca, birinci derecede deprem bölgesindeyiz ve orman yangınları gibi durumlar da yaşanabiliyor. UMKE ekiplerimiz yaz döneminde 7/24 sahada görev yapıyor. Bugün burada 14 yaralımız var ve yaralılar arasında erişkinler, çocuklar ve bebekler yer alıyor. Tüm senaryoları burada denemiş olacağız. 115 UMKE personelimiz alanda hazır ve hepsi eğitimlerini burada aldı," dedi.
(BT-Y)