Ağrı Patnos'ta Ada Çayı Üretiminin Başladığı Duyuruldu
Ağrı'nın Patnos ilçesindeki Yürekveren köyünde ada çayı üretimi başladı. Kasım Aslan, emeklilik sonrası 30 dönümlük arazisinde bu bitkiyi yetiştirmeye karar verdi.
Ağrı'nın Patnos ilçesine bağlı Yürekveren köyünde yaşayan Kasım Aslan, uzun yıllar boyunca inşaat sektöründe çalıştıktan sonra emekli olup memleketine dönmeyi tercih etti. Köyünde üretime katkı sunmak amacıyla 30 dönümlük arazisinde ada çayı yetiştiriciliğine başladı. Aslan, Denizli'den getirdiği ada çayı fidelerini ekti ve bu sayede bölgede alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.
Aslan, ada çayının yüksek ekonomik değeri ve uzun ömürlülüğü ile dikkat çektiğini ifade ederek, "Ada çayı bir kez dikildiğinde yaklaşık 15 yıl boyunca verim verebiliyor. Emekli olduktan sonra köyüme dönerek üretime yönelmeye karar verdim. Hem kendi arazimi değerlendirmek hem de bölgemizde farklı ürünlerin yetiştirilebileceğini göstermek istedim. Yaklaşık iki-üç ay sonra ilk hasadı gerçekleştirmeyi planlıyoruz," diye belirtti.
Patnos İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Aslan'ın ekim yaptığı alanda incelemelerde bulunarak üretim sürecini yerinde değerlendirdi. Ekiplerin, hasat dönemine kadar üretim sürecini düzenli olarak takip edeceği ve teknik destek sağlayacağı bildirildi.
Patnos İlçe Tarım ve Orman Müdürü Faruk Taşdemir, ilçede alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Vatandaşlarımızın tarımsal üretime yönelmesi ve farklı ürünleri denemesi bizleri mutlu ediyor. Ada çayı ekimi ilçemiz adına önemli bir çalışma. Müdürlüğümüz ekipleri, hasat dönemine kadar süreci yakından takip edecek. Üretimden olumlu sonuç alınması halinde, önümüzdeki yıllarda bu çalışmayı proje kapsamına almayı değerlendireceğiz. Böylece daha fazla vatandaşımızın bu tür üretimlerden faydalanmasını sağlamayı hedefliyoruz," ifadelerini kullandı.
Tıbbi ve aromatik bitkiler arasında önemli bir yere sahip olan ada çayının, yüksek ekonomik değeri nedeniyle üreticilere yeni gelir kapıları açabileceği ifade ediliyor. Patnos'un Yürekveren köyünde başlatılan bu girişimin, başarılı olması halinde ilçede örnek bir model olarak yaygınlaştırılması bekleniyor.