Artvin Murgul'da Kestane Ormanlarını Korumak İçin 5 Bin Samuray Arısı Doğaya Salındı
Artvin Murgul'da kestane ormanlarını korumak amacıyla 5 bin samuray arısı doğaya salındı. Salım işlemi, Kestane Gal Arısı ile mücadele kapsamında gerçekleştirildi.
Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, kestane ağaçlarına zarar veren Kestane Gal Arısı ile etkili bir mücadele yürütüyor. 2026 yılı programı çerçevesinde Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuvarlarında üretilen 5 bin Samuray Arısı, zararın yoğun olarak görüldüğü alanlara bırakıldı. Yıllık hedefin üzerinde bir üretim gerçekleştirilmesi, biyolojik mücadelenin başarısını ortaya koyuyor.
Samuray Arıları, Kestane Gal Arısı'nın yoğun olduğu bölgelerde salınarak, bu zararlı ile mücadelede önemli bir rol üstleniyor. Çalışmalara Artvin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Tekin Işık, Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Mutlu Özdemir ve Murgul Orman İşletme Müdür Vekili Hasan Arslan Demirci gibi yetkililer katıldı.
Murgul ilçesindeki Kokolet Vadisi Bal Ormanı'nda gerçekleştirilen salım işlemi, biyolojik mücadelenin üçüncü yılına denk geliyor. Bu yıl yapılan saha gözlemleri, Samuray Arıları'nın Kestane Gal Arısı popülasyonunu kontrol altına alarak kestane ağaçlarının sağlık durumunu iyileştirdiğini göstermiştir. Böylece, bölgedeki kestane ormanlarının korunmasına yönelik sürdürülen mücadelede önemli bir aşama kaydedilmiştir.