Mersin'deki Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nde ilk üniteye temsili nükleer yakıt yüklendi.
Mersin'deki Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin 1. güç ünitesine temsili nükleer yakıt yüklendi. Bu işlem, santralin işletmeye alınması sürecinin önemli bir adımı olarak kaydedildi.
Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) reaktör basınç kabına temsili nükleer yakıt demetlerinin yüklenmesi işlemi başarıyla tamamlandı. Toplamda 163 adet temsili nükleer yakıt demeti, uzman ekipler tarafından 5 gün süren kesintisiz bir çalışma ile yerleştirildi. Nükleer Düzenleme Kurumu gözetiminde gerçekleştirilen bu operasyon, santralin mekanik, hidrolik, termal sistemleri ve yapısal dayanıklılığının test edilmesi açısından büyük önem taşıdı.
Temsili yakıt yükleme işleminin ardından, reaktörün üst kısmındaki ekipmanların montajına geçilecek. Bu montaj çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, reaktör tesisinin soğuk ve sıcak testleri yapılacak. Akkuyu NGS, böylece devreye alma sürecinin kritik aşamalarından birini daha geride bırakmış olacak.
"Akkuyu NGS’yi adım adım işletmeye hazırlıyoruz"
Resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Bakan Bayraktar, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin birinci ünitesinde, devreye alma takviminin önemli bir aşamasını başarıyla tamamladık. Yıl sonuna kadar santralden ilk elektrik üretimini gerçekleştirerek Türkiye’nin nükleer enerjide yeni bir döneme geçmesini hedefliyoruz. Sıfır emisyonlu, kesintisiz ve çevre dostu nükleer enerjiyi, ülkemizin enerji sepetindeki en güçlü kaynaklardan biri haline getireceğiz" dedi. Ayrıca, Akkuyu ile sınırlı kalmayarak Sinop ve Trakya’da yeni santraller planladıklarını ve 2050 yılına kadar nükleer kapasiteyi 20.000 megavata ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.