Washington'da Trump, İran ile anlaşmanın yarın imzalanacağını duyurdu ve Hürmüz Boğazı'nın açılacağını belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yapılması beklenen anlaşma hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, anlaşmanın yarın imzalanmasının planlandığını ifade etti. Trump, imzalanacak anlaşmanın Hürmüz Boğazı'nın tüm ülkelere açılmasını sağlayacağını vurguladı.
Trump, önceki ABD Başkanı Barack Obama'nın İran ile yaptığı anlaşmayı eleştirerek, "Obama’nın İran ile imzaladığı Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA), İran’ın nükleer silah edinmesine giden kolay bir yol sunuyordu" dedi. Bununla birlikte, kendi yönetiminin İran'a yaklaşımının tamamen farklı olduğunu savundu.
Trump'ın Anlaşma Vurgusu
Trump, açıklamalarında, "Benim İran ile anlaşmam bunun tam tersi; nükleer silahlara karşı bir duvar niteliğinde. Artık nükleer silah istemiyorlar ve nükleer silaha sahip olamayacaklar" şeklinde konuştu.
İran ile ilişkilerin önceki yönetimlere kıyasla daha iyi bir noktaya geldiğini belirten Trump, "Obama döneminde İran’a yüz milyarlarca dolar aktarıldı. Bizim anlaşmamızda ise herhangi bir para transferi olmayacak" ifadesini kullandı.
Nükleer Programın Bertarafı
Trump, İran’ın nükleer programına dair açıklamalarında, "Her şey sakinleştiğinde, güçlü granit dağların derinliklerine gömülü ‘nükleer tozu’ alacağız ve bunları ya İran’da ya da ABD’de seyreltip tamamen imha edeceğiz" dedi.
İran ve Orta Doğu ile uzun vadeli iş birliği hedeflediklerini de vurgulayan Trump, "Umarız bu süreç hızlı, kolay ve sorunsuz şekilde sonuçlanır. Aksi halde elimizde nihai bir alternatif bulunuyor; ancak buna bir daha başvurmak zorunda kalmamayı umuyoruz" şeklinde konuştu.