Yerel »

Trabzon Vakfıkebir'de Mahalle Muhtarı Hasan Albayrak, Hidrolik Taşıma Sistemi ile Zorluğu Kolaylaştırdı.

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde, mahalle muhtarı Hasan Albayrak, yıllardır süregelen çay taşımacılığı zorluklarını geliştirdiği hidrolik sistemle aştı. Bu sistem, özellikle çay ve fındık hasat dönemlerinde üreticilerin iş yükünü hafifletiyor.

Trabzon’un Vakfıkebir ilçesine bağlı Kıranköy Mahallesi Muhtarı Hasan Albayrak, uzun yıllardır çay ve diğer tarım ürünlerinin taşınmasında aktif rol alıyor. İlerleyen yaşının etkisiyle ağır çuvalları kamyonet kasasına yüklemekte zorlanmaya başlayan Albayrak, bu soruna yenilikçi bir çözüm bulmak amacıyla harekete geçti. Projesini sanayi ustası Ali Baştan ile paylaşan Albayrak’ın fikri, kısa bir süre içinde hayata geçirildi. Damperli kamyonet üzerine entegre edilen hidrolik sistem, aracın mevcut damper mekanizmasını devre dışı bırakıp yük kaldırma aparatına dönüştürüyor. Kamyonetin arka kısmına yerleştirilen hidrolik platforma bırakılan çay ve fındık çuvalları, sistem çalıştırıldığında insan gücüne ihtiyaç duymadan kasaya aktarılıyor. Özellikle sisli yayla yollarında ve engebeli arazilerde çalışan üreticiler için büyük kolaylık sağlayan bu sistem, hasat dönemlerinde iş gücü kaybını azaltırken, yaşlı üreticilerin ağır yük kaldırmasını da engelliyor.

İcadı İlk Biz Yaptık

Sanayi ustası Ali Baştan, bu mekanizmanın örneğinin daha önce görülmediğini belirterek, "Muhtarımız yanıma gelip durumu anlattı. Plan ve proje çizdik. Yavaş yavaş başladık. İlk yaptığımızda bazı problemler yaşadık ama sonrasında düzelttik. Şu an sistem yüzde 100 randıman veriyor. Her türlü yükü yükleyebilirsiniz. İlk kez yaptığımız için proje aşaması uzun sürdü ama şimdi hemen yapabiliriz. Bu icadı ilk biz yaptık. İsteyenler oluyor" dedi.

Tek Kişiyle Yük Taşıma Kolaylığı

Kıranköy Mahalle Muhtarı Hasan Albayrak, yük kaldırma sorununu çözdüklerini ifade ederek, "Bu bölgedeki yıllık esnaflık tecrübemle, nakliye işi yaparken yük kaldırmak büyük bir sorun olmuştu. Ali ustamla istişare ederek böyle bir aparat yapmayı düşündüm. Uzun çabalar sonucu bunu başardık. Karadeniz Bölgesi’nde bunu yapan yok. İlk biz yaptık ve yüzde 100 randıman sağladık. Yük kaldırma sıkıntısından kurtulduk. Yükleri nasıl arabanın kasasına atabileceğimizi düşünürken bu fikir ortaya çıktı. Yaşlı vatandaşlarımız bu yükleri kaldıramadığı için böyle bir aparat ihtiyaç haline geldi. Malzemeleri aldıktan sonra kısa sürede yaptık. Mekanizma şu anda damperli araçlarla kullanılıyor. Vanayı çevirerek damperi iptal ettik ve sadece yük kaldırma aparatını aktif hale getirdik. Bu mekanizmaya talep var. Bazı arkadaşlarımız bize danışarak yaptı ama nasıl kullanıyorlar bilmiyorum. Bu sistemle tek kişi bile kamyonetin arkasına yük atabiliyor. Eşim de bunu kullanıyor ve bana yardımcı oluyor. Bu mekanizma her türlü yükü taşıyabiliyor" dedi.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.