Ekonomi »

Samsun'da Avrupa Birliği Destekli Proje ile Lojistik Ağı Geliştirilecek

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın öncülüğünde yürütülen BSB-LOGINET Projesi ile Karadeniz bölgesinin lojistik ihtiyaçları ve gelişim alanları belirlenecek. Proje, Karadeniz Havzası'nda lojistik sektörünün mevcut durumu üzerine kapsamlı bir saha araştırması gerçekleştiriyor.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen BSB-LOGINET Projesi, Samsun, Varna ve Acara arasında lojistik sektöründe sınır ötesi iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Proje, ayrıca kurumlar arası güvenin artırılması, dijitalleşme ve sürdürülebilir lojistik alanlarında ortak çözümler geliştirilmesini hedefliyor. Samsun TSO tarafından yürütülen çalışma kapsamında, "Karadeniz Lojistik İhtiyaç Analizi ve Eylem Planı" hazırlanacak. Bu plan doğrultusunda, hizmeti alan Prof. Dr. Mehmet Tanyaş ve ekibi, Samsun TSO proje ekibiyle birlikte sektörün sahadaki ihtiyaçlarını tespit etmek için yoğun bir ziyaret programı gerçekleştirdi.

Karadeniz Lojistik Ekosistemi İnceleniyor

Bu çerçevede; Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı IX. Bölge Müdürlüğü, Samsun Gümrük Müdürlüğü, TCDD/Samsun Lojistik Merkezi, Toprak Mahsulleri Baş Müdürlüğü, Samsun Ticaret Borsası ve Samsun Limanı gibi kurumlar ziyaret edildi. Meslek kuruluşları ve lojistik sektörünün önemli paydaşlarıyla birebir görüşmeler yapıldı. Yaklaşık 50 firma ve kurum ziyareti sırasında, Karadeniz lojistik ağının güçlü yönleri, mevcut darboğazlar, altyapı ve bağlantı ihtiyaçları, dijitalleşme kapasitesi, sınır ötesi ticaret imkanları ve sürdürülebilir lojistik uygulamaları detaylı bir şekilde değerlendirildi.

Saha Verileri Bölgesel Stratejiye Dönüşecek

Saha araştırmasından elde edilen veriler, Samsun’un lojistik potansiyelini ve Karadeniz havzasının bölgesel ticaret kapasitesini analiz etmeye katkı sağlayacak. Çalışmanın sonunda hazırlanan İhtiyaç Analizi ve Eylem Planı ile lojistik süreçlerin daha verimli, sürdürülebilir, dijitalleşmeye açık ve sınır ötesi iş birliğini destekleyen bir yapıya kavuşturulması amaçlanıyor. Aynı çalışma, Varna Ticaret ve Sanayi Odası ve Acara Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da yürütülüyor. Bu sayede, Samsun, Varna ve Acara'da elde edilen saha verileri karşılaştırmalı olarak analiz edilerek Karadeniz havzası için ortak bir lojistik vizyon oluşturulacak.

Üç Bölgeden Veriler Ortak Vizyon Oluşturacak

BSB-LOGINET Projesi ile Samsun TSO koordinasyonunda, Samsun'dan Varna'ya, Acara'dan tüm Karadeniz'e güçlü, sürdürülebilir ve dijitalleşen bir lojistik iş birliği ağı oluşturulması hedefleniyor.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.