Gümüşhane Merkez'de Öğretmen Hatice Şentürk'ten İlham Alan Geri Dönüşüm Projesi
Gümüşhane Merkez'de, Görsel Sanatlar Öğretmeni Hatice Şentürk, geri dönüşüm bilinciyle çöp olarak değerlendirilen materyalleri sanat eserlerine dönüştürüyor.
Gümüşhane Merkez Atatürk Ortaokulu'nda 25 yıldır görev yapan Hatice Şentürk, çevre kirliliğine dikkat çekmek ve sürdürülebilirlik bilinci oluşturmak amacıyla dikkat çekici bir geri dönüşüm projesini hayata geçirdi. 2001 yılından bu yana öğretmenlik yapan Şentürk, atölyesinde ve evinde biriktirdiği atık maddeleri sanat eserlerine dönüştürerek farklı bir yaklaşım sunuyor.
Öğretmen Şentürk, geleneksel resim malzemelerinin yetersiz kaldığını fark ettikten sonra, farklı doku ve renkler arayışına girdiğini ifade etti. Bu bağlamda, kumaşlar, metal parçaları ve çeşitli atık malzemeleri kullanarak sanatsal çalışmalar gerçekleştirmeye başladı. "Farklı bir doku ve boyut aramaya başladım" diyerek projeye olan yaklaşımını dile getiren Şentürk, atık toplamaya ve biriktirmeye yöneldiğini belirtti.
Yaratmış olduğu eserleri okulundaki sanat atölyesinde sergileyen Şentürk, bu çalışmaların öğrencilerinin dikkatini çektiğini söyledi. Öğrencilerin merakı üzerine, onlara da evdeki atıkları getirmelerini söyledi ve bu malzemeleri sanat eserine dönüştürmeleri için teşvik etti. "Çöp olarak gördüğümüz malzemelerin, bir yerde sanat eserine dönüşebileceğini göstermek istedim" ifadelerini kullanan Şentürk, eğitim sürecinde geri dönüşümün önemini de vurguladı.
Ünlü Eserlere Yeni Bir Bakış
Hatice Şentürk, eserlerinde seçtiği materyallerin içeriğine ve vermek istediği mesaja göre değiştiğini belirtti. En çok kumaş parçaları, iplikler, metaller ve eski takılar kullandığını söyleyen Şentürk, dünya çapında tanınan Norveçli ressam Edvard Munch’un ikonik "Çığlık" tablosunu geri dönüşüm malzemeleriyle yeniden yorumladı. "Bu çalışma ünlü bir ressamın bir resmi, Çığlık adlı bir tablosu" diyerek, bu eserde kullanılan malzemelerin amacını açıkladı. Çalışmalarını güncel olaylardan esinlenerek gerçekleştirdiğini de ekledi.
Doğayı Koruma Mesajı
Şentürk, geri dönüşüm temalı sanat eserleriyle topluma ve öğrencilerine önemli mesajlar vermeyi hedefliyor. "Birincisi doğayı koruyabilmek adına geri dönüşümün ve sürdürülebilirliği vurgulamak" diyerek projesinin amacını özetledi. Çevresindekilerin eserleri ilk bakışta normal bir resim zannettiğini, ancak yakından incelediklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediklerini belirtti. Eserlerinin ince detaylarıyla dikkat çektiğini ifade eden Şentürk, "Amacıma ulaştığımı düşünüyorum" dedi.
Hatice Şentürk, Millî Eğitim Bakanlığının dijital eğitim platformu olan Eğitim Bilişim Ağı bünyesindeki "ÖğretmenİZ" kanalına konuk olarak deneyimlerini paylaştı. "Yaptığım çalışmaların büyük kitlelere ulaşmış olması, benim için çok güzeldi" diyerek projelerinin etkisini vurguladı. Gelecek dönemde de kağıtlar, poşetler, şişeler, kapaklar, kablolar, metal parçaları ve eski takılar gibi her türlü atık malzemeyi kullanmaya devam edeceğini belirtti.
(RE-ÖS-Y)