İstanbul'da Yaptığı Konuşmada İhracat Hedeflerini Açıkladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen bir etkinlikte Türkiye'nin ihracatındaki gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan, yıllık ihracat rakamlarının, bu yıl itibarıyla aylık seviyelere ulaştığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen "TİM 33. Genel Kurulu ve İhracat Şampiyonları Ödül Töreni"nde konuştu. Burada, Türkiye’nin ihracat performansının önemine dikkat çekerek, "İhracat artık sadece mal alıp satmaktan ibaret değil. Sizler, ülkemizin yükünü omuzlayarak, çeşitli engelleri aşmak için mücadele eden serdengeçtilersiniz" dedi. Ekonomik hedeflerin gerçekleştirilmesi için ihracatçıların desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin dış ticaret fazlası veren bir ülke hedefi doğrultusunda çalıştığını ifade etti.
İhracat Rakamlarında Önemli Artış
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2025 hedefleri ile ilgili bilgiler verirken, "2025 yılında mal ve hizmet ihracatımız 395,9 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdı" dedi. 2002 yılında yalnızca 36 milyar dolar olan mal ihracatının 2025 itibarıyla 273,3 milyar dolara yükseldiğini belirten Erdoğan, hizmet ihracatının da aynı dönemde önemli bir artış gösterdiğini aktardı. Ayrıca, ihracattaki başarıların, Türkiye’nin küresel pazarlardaki konumunu güçlendirdiğini ifade etti.
Savunma İhracatındaki Gelişmeler
Yeni Hedefler ve Destekler
İhracatçıların desteklenmesi konusuna da değinen Erdoğan, "Uzak ülkelere ihracatımızı 2028 yılına kadar 50 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu. Ayrıca, Eximbank’ın sermayesinin artırılması ve ihracatçılara sağlanan finansman desteğinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, "Reeskont kredileri günlük limitini 5 milyar liraya yükseltiyoruz" diyerek, ihracatçıların ihtiyaç duyduğu finansmanın sağlanması konusunda kararlı adımlar atılacağına dikkat çekti.