Kültür Sanat »

Kırıkkale Büklükale'de Japon Arkeologlar Tarafından Yapılan Kazılarda Tarihi Kalıntılar Bulundu

Kırıkkale'nin Büklükale bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda, Büyük İskender dönemine ait yerleşim izleri tespit edildi. Kazılar sırasında bronz iğne, hayvan figürlü mühür ve diğer tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı.

Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesinde yer alan Büklükale'de, 17 yıldır süren kazı çalışmaları, bölgenin binlerce yıllık tarihine ışık tutan önemli buluntular sağladı. Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ekibi tarafından Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura başkanlığında yürütülen kazılar, "Aşağı şehir" ve "Yukarı şehir" olmak üzere iki ana alanda devam ediyor. Kızılırmak Nehri'nin kıyısında yer alan Büklükale, farklı medeniyetlere ait yerleşim izleri ile dikkat çekiyor. Yeni bulunan tarihi kalıntıların hangi döneme ait olduğuna dair detaylı incelemeler yapılması planlanıyor.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, İHA muhabirine yaptığı açıklamalarda, Büklükale'nin Ankara'nın yaklaşık 60 kilometre güneydoğusunda bulunan antik bir şehir olduğunu belirtti. Matsumura, "Burası Kızılırmak’ın hemen yanında yer alıyor ve her dönemde önemli bir geçiş noktası olarak stratejik bir öneme sahip." dedi.

Bölgedeki yerleşim tabakaları hakkında bilgi veren Matsumura, "En üstte Osmanlı dönemine ait bir yerleşim var. Altında ise Büyük İskender dönemine ait yerleşim izleri tespit ettik. Daha derin tabakalarda Demir Çağı’na ait izler de bulunuyor." dedi.

Büklükale'de farklı uygarlıklara ait izlerin bulunduğunu ifade eden Matsumura, "Ahameniş Persleri dönemine ait kalıntılar mevcut. Daha öncesinde Lidyalıların ve Kimmerlerin de burada yaşadığı düşünülüyor. Arkada görünen sur duvarının, bu medeniyetler döneminde inşa edilmiş olabileceğini değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

Kazılarda dikkat çeken buluntulardan birinin tutamaklı damga mührü olduğunu vurgulayan Matsumura, "Bu damga mührü, üzerinde iki hayvan figürü taşıyor. Küçük deliklerin bulunduğu bir motif de mevcut. Bu tür damga mühürleri genellikle 2’nci binyılın Karum Dönemi’nden Eski Hitit Dönemi’ne kadar uzanan süreçte kullanılmıştır. Burada bir saray kompleksinin giriş kısmına ait mimari yapılar tespit ettik." dedi.

Matsumura, Hurrice tabletlerin bölgenin önemini artırdığını belirterek, "Bu tabletler Anadolu’da yalnızca üç yerleşimde tespit edilmişti. Dördüncü yerleşim olarak Büklükale'de Hurrice tabletler bulundu." ifadelerini kullandı.

Kazı çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Matsumura, "Büklükale’nin tarihi önemini ortaya koymak için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz." diyerek, kazıların gelecekteki buluntuları hakkında umutlu olduklarını belirtti.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.