Zonguldak Merkez'de Düzenlenen Endüstri Mirası Festivali'nde Çocuklara Arkeoloji Atölyesi Yapıldı.
Zonguldak'ta düzenlenen Endüstri Mirası Festivali kapsamında çocuklar, arkeolojik kazı deneyimi yaşadı. 7-15 yaş arası çocuklar, yapay kazı alanında toprak kazarak tarihi kalıntıları gün yüzüne çıkardı.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Zonguldak Merkez'de, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından gerçekleştirilen Endüstri Mirası Festivali çerçevesinde, çocuklar için bir arkeoloji atölyesi düzenlendi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamza Ekmen'in koordinatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlik, çocukların tarihe olan ilgisini artırmayı hedefliyor.
Festival alanında oluşturulan yapay kazı alanında, 7-15 yaş arası çocuklar fırça ve spatula kullanarak toprak kazdı. Kazı alanına yerleştirilen taş, fosil ve tarihi yapı kalıntılarını gün yüzüne çıkaran çocuklar, arkeologlardan bilgi alarak kazı sürecini deneyimledi. Bu süreç, çocukların keşfetme merakını artırırken, kültürel varlıkların korunması bilinci de aşılandı.
Çocukların arkeolojiye gösterdiği ilginin beklenenden fazla olduğunu belirten Doç. Dr. Hamza Ekmen, "Endüstri Mirası Festivali kapsamında iki gün boyunca çocuklara arkeoloji atölyesi yapmaya karar verdik. Bu atölye ile çocukların kültürel miras bilinci kazanmalarını ve ülkemizin arkeolojik zenginliğini tanımalarını sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.
Atölyeye katılan çocuklar, kazı alanında buldukları taşlar ve fosiller ile yaşadıkları heyecanı paylaştı. Ekmen, her gün öğleden sonra saat 14.00 ile 16.00 arasında düzenlenen atölyenin yoğun ilgi gördüğünü ve seans sayısını artırma ihtiyacı duyabileceklerini ifade etti. "Bu kadar ilgi olacağını düşünmemiştik, her seansta 10 ile 15 çocuk yer alacak. Ancak görünen o ki, ilgi çok fazla ve biz de bu durumdan memnunuz." şeklinde konuştu.