Siyaset »

Ankara'da Dışişleri Bakanı Fidan, AB üyeleri ile ilişkilerin genel olarak iyi olduğunu ancak kurumsal düzeyde yansımaların zayıf kaldığını ifade etti.

Ankara'da gerçekleştirilen basın toplantısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği (AB) üyeleri ile olan ikili ilişkilerin olumlu seyrine dikkat çekti. Ancak kurumsal düzeyde bu ilişkilerin yeterince yansıtılmadığını belirtti. Fidan, Kırgızistan ile yapılan ortak görüşmelerde ticaret ve güvenlik konularını da ele aldıklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerini değerlendirerek, "AB üyeleri ile ikili ilişkilerimiz gerçekten biri ikisi dışında fevkalade iyi. Ticari, siyasi, ekonomik hiçbir sıkıntı yok. Ancak kurum olarak bir araya geldikleri zaman bu ilişkilerin ortalamasının Avrupa Birliği’nin kurumlarına yansıtılamadığını görüyoruz" dedi.

Toplantıda, Türkiye-Kırgızistan Ortak Stratejik Planlama Grubu Yedinci Toplantısı’na da değinen Fidan, iki ülke arasındaki iş birliği programının 2027-2028 dönemi için imzalandığını belirtti. Fidan, ilişkilerin daha planlı ve kurumsal bir şekilde ilerlemesi adına önemli adımlar atıldığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacmi hedefinin 5 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, bu hedefe ulaşmak için potansiyelin yüksek olduğunu ekledi.

Fidan, Orta Koridor'un stratejik önemine dikkat çekerek, bağlantısallık ve ulaştırma projelerinin de toplantının gündeminde yer aldığını belirtti. Özellikle son İran olaylarının, kargo ulaşımının ve malzeme ile ürün iletiminin ne kadar kritik bir konu olduğunu gösterdiğini ifade etti. Güvenlik iş birliğinin de önemli bir başlık olduğunu vurgulayan Fidan, terörle mücadeledeki ortak çabaların artırılması gerektiğini söyledi.

Bakan Fidan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) Türk dünyasının ortak iradesini temsil ettiğini belirterek, bu teşkilatın daha etkin ve kapsayıcı hale gelmesi yönünde ortak iradenin önemine değindi. Kıbrıs Türklerine yönelik haksız tecridin kaldırılması noktasında da çabaların sürdüğünü aktardı. Ayrıca, Ukrayna'daki savaş ve İran ile ilgili gelişmelerin de toplantının önemli konuları arasında yer aldığını açıkladı.

Fidan, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin daha somut ve sonuç odaklı bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirtti. Avrupa Birliği'nin Türkiye’nin stratejik önemini anladığını ifade eden Fidan, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusundaki desteklerin arttığını da sözlerine ekledi. Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin daha kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kulubayev ise ülkelerinin iş birliğini geliştirmeye yönelik adımlar atmayı hedeflediklerini belirtti. Orta Koridor’un stratejik öneminin altını çizen Kulubayev, bu koridorun Avrupa ve Arap ülkelerine ulaşmak için kritik bir noktada olduğunu ifade etti. Ayrıca, uluslararası krizlerin çözümünde diplomasinin önceliği konusunda mutabık kaldıklarını açıkladı.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.