Düzce'de Bilim Kafe Etkinliğinde Dijital Tarım Teknolojileri Ele Alındı
Düzce'de gerçekleştirilen Bilim Kafe etkinliğinde, yapay zeka ve sensör teknolojilerinin tarıma entegrasyonu konuşuldu. Geleceğin mühendisleri bu yeni döneme hazırlanıyor.
Düzce Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi tarafından düzenlenen ve 'Geleceğin Meslekleri Serisi' kapsamında yer alan etkinlik, Güven Köyü'nde yapıldı. Etkinliğe, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aybike Ayfer Karadağ ve Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun gibi önemli isimler katıldı. Ayrıca, köy sakinleri ve vatandaşlar da etkinliğe ilgi gösterdi.
Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen Düzce Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Duygu Özdemir Cömert, tarım ve dijital dönüşüm konusunun önemini vurguladı. Ayrıca, Düzce Üniversitesi'nde üretilen bilimsel bilgilerin toplumla paylaşılmasının hedeflendiğini belirtti. Cömert, geçmişte de Güven Köyü'nde gerçekleştirilen etkinliklerin ardından yeniden bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Emre Tunca, tarımın yalnızca geleneksel yöntemlerle sürdürülemeyeceğini belirterek, yapay zeka ve dijital teknolojilerin tarımsal üretimdeki yerinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Artan dünya nüfusu, iklim değişikliği ve azalan doğal kaynaklar gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda, akıllı tarım uygulamalarının gerekliliği daha da belirgin hale geliyor.
Eğitim konusuna da değinen Tunca, Düzce Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü'nde güncellenen eğitim modelinin, sektör ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenlendiğini ifade etti. Öğrencilerin kodlama, coğrafi bilgi sistemleri ve üç boyutlu tasarım gibi konularda kapsamlı bir eğitim aldığına dikkat çekti. Böylece mezunların hem bugünün hem de geleceğin teknolojilerine hâkim mühendisler olarak yetişmesi hedefleniyor.
Diğer bir konuşmacı Dr. Perihan Durna, akıllı tarım teknolojilerinin yaygınlaştırılması amacıyla çiftçilere eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti. Sensör teknolojileri sayesinde toprağın nem durumunun anlık olarak takip edilebildiğini ve bu verilerin sulama sistemlerine entegre edilerek otomatik sulama işlemlerinin gerçekleştirildiğini açıkladı.
Düzce Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü öğrencisi Koray Onsekiz, sahadaki ihtiyaçlara yönelik projelerin geliştirilmesi üzerine çalıştıklarını belirtti. Sensör teknolojileri ile kayıpların önceden tespit edilmesi ve böylece ekonomik zararların azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, uygulamalı eğitimlerin proje geliştirme süreçlerine büyük katkı sağladığı ifade edildi.
Etkinliğin sonunda katılımcılar arasında akıllı tarım uygulamaları, dijital teknolojilerin tarımsal üretime katkıları ve geleceğin tarım anlayışı üzerine tartışmalar yapıldı. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etti ve etkinlik fotoğraf çekimiyle sona erdi.