Bursa Uludağ'da Buzul Göllerinin Taşmasıyla Yaz Ortasında Kutup Manzaraları Oluştu.
Bursa'nın Uludağ zirvesindeki buzul gölleri, yaz ortasında etkileyici bir doğa manzarası sundu. Uzmanlar, bu durumun son 62 yılın en yağışlı kış mevsimi ile ilgili olduğunu belirtiyor.
Uludağ’daki buzul gölleri, yaz mevsiminde Antarktika’yı andıran görüntüler oluşturdu. Buzların hala erimediği göller, yol seviyesinin üzerine çıkarak dikkat çekti. Uzmanlar, göllerdeki su ve buz yoğunluğunu, Uludağ'ın son 62 yılın en yağışlı kış mevsimine bağladı.
Bursalı deneyimli dağcı İsmet Şentürk, göller bölgesinde yaptığı incelemelerde bu yılın en sıra dışı doğa olayını kaydetti. Buzul göllerinin etrafındaki buzlu alanda yürüyen Şentürk, yaz ortasında sıcaklığın -5 derecenin altında olduğu zirvede geceyi geçirdi. Eriyen buz kalıplarının arasında, Antarktika’yı hatırlatan etkileyici göller, doğa severleri büyüledi. Ayrıca, Şentürk, buzlu gölde meydana gelen çığ akıntısının etkilerini de gözlemleyerek kayda aldı.
Şentürk, 2026 yılının tarihe son 62 yılın en yağışlı kışı olarak geçtiğini belirtti. Göller bölgesinde alışılmadık bir doluluk olduğunu dile getiren Şentürk, "Kar seviyeleri önceki yıllara göre çok daha yüksek. Eriyen karlar gölleri doldurmaya devam ediyor. Tahliye az ama eriyen kar miktarı fazla olduğu için göller aşırı şekilde dolmuş durumda," dedi.
Özellikle Karagöl’ün taşma seviyesine ulaştığını vurgulayan Şentürk, "Geçmiş yıllarda göl ile yol arasında boşluk olurdu. Ancak bu yıl taşma seviyesine ulaştı. Bu çok nadir rastlanabilecek bir doğa olayı. Uludağ bize her zaman farklı sürprizler sunuyor. Yıllarca gezsek bile bitmeyecek bir doğaya sahip," ifadelerini kullandı.
Bu görüntüler, yaz ortasında buzla kaplı göller ve çevresinde oluşan kutup manzaraları ile birlikte doğa severler için eşsiz bir görsel şölen sundu. Bu durum, Uludağ’ın zengin iklimsel çeşitliliğini bir kez daha gözler önüne serdi.