Spor »

Edirne'de Kırkpınar Hazırlıkları Yetersiz Bulundu, Eleştiriler Gündeme Geldi

Eski Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Edirne Belediyesi'nin Kırkpınar için gerekli hazırlıkları yapmadığını belirterek, bayramın önemine dikkat çekti. Aydın, etkinliğin geleneğini yaşatmanın önemini vurguladı.

Edirne'de gerçekleştirilen 665. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni takip eden Musa Aydın, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine verdiği demeçte, Kırkpınar'ın Türk halkı için büyük bir kültür ve bayram niteliği taşıdığını dile getirdi. Ancak Aydın, Edirne Belediyesi'nin bu özel gün için yeterli hazırlık yapmadığını ve etkinlik için gerekli olan bayrakların asılmadığını, caddelerin süslenmediğini ifade etti. Aydın, “Kırkpınar’ı bir kazanç kapısı olarak görmemek lazım. Bu bir gelenek ve bunu yaşatmamız gerekiyor" dedi. Ayrıca, belediyenin giriş ücretlerinin yüksek olmasının etkinliğe katılımı olumsuz etkilediğini belirtti. Cumartesi ve pazar günleri için belirlenen 4350 liralık ücretin, katılımcılar için engelleyici bir unsur olduğunu vurguladı. Belediyenin sadece gelir elde etmeye odaklandığını savunan Aydın, güreşten elde edilen gelirlerin güreşçilere ödül olarak verilmediğini, bunun yerine konser etkinliklerine harcandığını ifade etti.

Güreş Katılımı ve Kota Sorunları

Aydın, belediyenin katılımı azaltma ve kota uygulama niyetinde olduğunu düşündüğünü belirtti. “Kıspetini alan herkes burada güreşebilmeli" diyen Aydın, eğer kota uygulaması olmazsa en az 3 bin 500 güreşçinin katılacağını ve bu durumun etkinliği daha da renklendireceğini söyledi. Ancak, gözlemlerine göre katılımın düşük olduğunu, gelen bazı seyircilerin de bir daha gelmeyeceklerini dile getirdiklerini aktardı.

Kırkpınar'ın Maneviyatı

Musa Aydın, Kırkpınar’ın sadece bir spor etkinliği değil, aynı zamanda manevi bir değer taşıdığını da vurguladı. Geleneksel kıyafetlerin eksikliğinin büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Aydın, “Para ile Kırkpınar satın alınmaz. Kırkpınar bir gönül işidir, para işi değildir" dedi. Pehlivanların ibadetlerini de içeren geleneklerin yaşatılması gerektiğini belirten Aydın, Kırkpınar’ın kültürel değerlerini koruma vurgusu yaptı.

Güreş Teknikleri ve Eski Federasyonlar

Aydın, bu yılki güreşlerin teknik açıdan yetersiz olduğunu ifade ederek, favori pehlivanların elenmesini eleştirdi. Genç güreşçilerin daha fazla ön plana çıktığını vurgulayan Aydın, yağlı güreş tekniklerinin öğretilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, eski federasyon başkanlarının etkinlikte yer almasının önemli olduğunu, bu kişilerin geçmişteki duygularını yeniden yaşayabileceklerini belirtti.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.